Secer solja.jpg

Imunitet definišemo kao otpornost organizma na infekciju, bolest ili neku drugu biološku invaziju. Za jak imunitet potrebno je paziti na ishranu, ali postoje stvari koje ga mogu samo oslabiti, a ovo su neke od njih.

Čaša vina u danu i nije opasan potez, ali pretjerano uživanje u alkoholu može uticati na imunitet, a to je sada najmanje potrebno. Istraživanja pokazuju da je pretjerana upotreba alkohola posebno opasna jer slabi imunološki sistem i tako vas dovodi u rizičnu kategoriju za bolesti poput upale pluća, što može dodatno uticati na zarazu virusom. Uz to se pominje rizik od zaraze sepsom te sporije oporavljanje od infekcija.

Ograničite količinu soli

Kuhinjska so, nalazi se u mnogim proizvodima, pogotovo onim prerađenim. Zbog toga, ne možemo biti sigurni koliko tačno soli unosimo na dnevnoj bazi, ali ako se većinom hranite prerađenim namirnicama, savjetuje se da unos soli, ipak, ograničite na 2 grama.

Zna se da je so povezana s kardiovaskularnim i bubrežnim oboljenjima, ali u novije vrijeme se pominje i kako utiče na slabljenje imuniteta jer se tijelo teže bori s infekcijama, piše Večernji list.

Šećer je vaša ljubav

Šećer se iz više razloga smatra drogom, ako ga izbacite iz ishrane doživjećete velike promjene. Postaćete smireni, manje razdražljivi, bez drastičnih promjena raspoloženja i s viškom energije.

Studija objavljena u magazinu Journal of Clinical Nutrition pojašnjava da pretjerani unos šećera slabi imunitet i tako vas ostavlja nespremne za borbu protiv virusa. Ne znači to da ga se morate u potpunosti odreći ali pazite u kojim se namirnicama nalazi i koliko ga dodajte u svoju kafu. 

Previše kofeina

Kafa i čaj su čuvari dobrog zdravlja jer su prepuni antioksidanata, ali previše kofeina može uticati na poremećaje u spavanju, što može ugroziti imunitet i rezultirati čestim upalama.

Unosite namirnice koje sadrže vlakna

Biljna vlakna su, ne samo odgovorna za zdravlje organizma, već pomažu i u održavanju normalne funkcije organa za varenje, a svi znamo da je i on uveliko zaslužan za jak imunitet. Istraživanja pokazuju da visok unos vlakana i probiotika u prehranu rezultira jakim imunološkim sistemom, a samim tim i jakom odbranom od virusa. Kako do vlakana? Brokula i šargarepa, pasulj, grašak, jabuke, avokado, banane, kruške i mango su samo neke od namirnica bogate vlaknima.

Zaboravili ste na važnost povrća

Na stolu uvijek imajte puno svježeg povrća, jer upravo to bilje nudi dovoljnu količinu nutrijenata koji su potrebni za zdrav imunološki sistem.