korona_virus.jpg

Oštećenja pluća koja ostanu poslije preležanog korona virusa mogla bi da budu trajna, ali samo kod pacijenata kod kojih je klinička slika bila veoma teška.

Oni koji su se inficirali korona virusom i uspješno oporavili bez većih komplikacija, mogu da računaju da će im se vratiti “stara pluća”.

Kod težih oblika bolesti, prema pisanju njemačkog medija DW, ožiljci na ovom vitalnom organu mogli bi da dovedu do toga da doživotno te osobe teže dišu i znatno se brže umaraju.

Korona virus napada prije svega disajne puteve. Zaražene osobe muči srednje jak ili izuzetno snažan suh kašalj koji se nerijetko prelazi u upalu pluća.

Ljekari u Hongkongu utvrdili su kod pojedinih pacijenata koji su preležali koronu smanjenu plućnu funkciju i trajno otežano dišu. Grupa na osnovu koje su donijeli ovakav nalaz je relativno mala i pitanje je da li može da se tretira kao reprezentativna, ali je svakako prvi pokazatelj crnog trenda.

Kod nekih pacijenata plućna funkcija bi i nakon ozdravljenja mogla da bude smanjena za petinu ili čak za trećinu – procjenjuje Oven Čang Tak Jin, medicinski direktor Centra za zarazne bolesti u bolnici “Princeza Margaret” u Hongkongu.

Oni teško dišu kad malo brže hodaju, odnosno prinuđeni su da uobičajeni hod zamjene usporenim da bi disali normalnije.

Detaljnije analize radiće se sada, ciljano, na ljudima koji su preležali Covid-19 sa namjerom da pokažu da li se kod svih razvila fibroza pluća, usljed upale plućnog vezivnog tkiva. Posljedica toga je dalje umnožavanje plućnog vezivnog tkiva između plućnih mjehurića i okolnih krvnih sudova.

Uslijed takvih komplikacija, objašnjavaju eksperti, kiseonik teže dolazi do krvnih sudova, pluća postaju kruta, disanje površinsko i ubrzano. Posljedice su smetnje pri disanju, otežano disanje, suvi kašalj i trajno smanjena fizička kondicija, do te mjere da su čak i svakodnevne radnje vezane za oblačenje i boravak u kući veliki.

Plućna fibroza je neizlječiva, ostavlja trajne ožiljke na tkivu, mada je napredovanje bolesti moguće usporiti, u idealnim uslovima ranog otkrivanja čak zaustaviti, što je naročito bitno za ljude koji su preležali Covid-19 i kod kojih se unaprijed može “računati” sa plućnom fibrozom.

Ono što, ipak, donosi optimizam je činjenica da je najveći broj stručnjaka uvjeren da su osobe koje su preboljele ovu infekciju imune na eventualne buduće infekcije istim virusom.

Zamućenost na snimku

Pomoću takozvane računarske tomografije kod pojedinih pacijenata utvrđena je zamućenost koja upućuje na oštećenje pluća. Saznanja iz Hongkonga potvrđuju nalaze ranijih istraživanja iz Vuhana. U jednoj studiji naučnika Univerzitetske bolnice u ovom kineskom gradu, epicentru korone, analizirano je 140 snimaka pluća pacijenata oboljelih od virusa korona i kod svih je utvrđena identična zamućenost, prenosi Avaz.