Virus korona italija.jpg

Muškarci, starije osobe i hronični bolesnici podložniji su obolijevanju od novog virusa korona, pokazali su podaci od početka epidemije. Ne samo da muškarci češće obolijevaju, već je kod njih i vjerovatnoća od smrtnog ishoda veća.

Primjera radi, piše britanski „Gardijan”, statistika iz Kine pokazuje da je smrtnost kod muškaraca 2,8 odsto, dok je kod žena ta stopa 1,7 odsto. Isti trend uočen je i u Južnoj Koreji, Njemačkoj, Francuskoj, Iranu, Italiji i Španiji, koje su jedine dostavile podatke o polnoj i starosnoj strukturi žrtava.

U Italiji, evropskom žarištu epidemije, od svih preminulih, muškarci čine 71 odsto, dok je u Španiji dvostruko više preminulih muškaraca nego žena.

Iako još nemaju čvrst naučni odgovor na pitanje zašto su muškarci ranjiviji, stručnjaci navode dokaze iz nekih ranijih studija.  

Jedno od objašnjenja leži u činjenici da više muškaraca puši cigarete, pa se navodi podatak da je u Kini svaki drugi muškarac pušač, dok, nasuprot tome, cigarete koristi tek dva odsto žena. U Italiji puši 28 odsto muškaraca i 19 odsto žena.

Ovoj tezi u prilog ide i prošlog mjeseca objavljeni izvještaj da su pušači činili 12 odsto oboljelih sa lakšim simptomima i 26 odsto onih koji su završili na intenzivnoj njezi ili čak umrli. Kod pušača je, takođe, i veća šansa da se zaraze s obzirom na to da češće dodiruju usta i da neretko dijele cigarete iz iste paklice.

Još jedan faktor koji ne ide u prilog muškarcima jesu higijenske navike budući da pojedine studije pokazuju da jači pol rjeđe pere ruke, koristi sapun, traži medicinsku pomoć i da je sklon ignorisanju savjeta o zaštiti zdravlja.

„Veća smrtnost kod muškaraca oboljelih od kovid-19 primjetna je kod zemalja koje su veoma različite i čije su kulture dosta različite. To nas navodi na zaključak da mora da postoji nešto što je zajedničko što doprinosi tom trendu”, kaže za „Gardijan” profesor sa Blumbergove škole javnog zdravlja „Džon Hopkins”.

Njena prethodna istraživanja pokazala su da muškarci imaju urođeni niži antivirusni odgovor na niz infekcija kao što su hepatitis C i HIV. Ispitivanja na miševima pokazala su da bi to moglo da važi i za viruse korona, iako aktuelni tip nije istraživan.

Hormoni bi, takođe, mogli da imaju uticaja na različitu stopu obolijevanja među polovima s obzirom na to da ženski polni hormon estrogen pojačava antivirusnu reakciju imunskih ćelija. Osim toga, brojni geni koji imaju uticaja na imunski sistem, povezani su sa iks hromozomom, kojih muškarci imaju jedan a žene dva, pa se pretpostavlja da je zbog toga odgovor imunog sistema kod žena jači.

Detaljnija analiza svih trendova u vezi sa virusom korona biće moguća tek kada naučnicima bude na raspolaganju više podataka.