vrijeme-sunce-proljece.jpg

Proljeće je ove godine došlo jutros u 4.49 sati. U isto vrijeme na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen. Proljeće će trajati 92 dana - do 20. juna 2020. godine do 23.43 sata, saopšteno je danas iz Trebinjskog astronomskog udruženja /TAU/.

Proljeće počinje onog trenutka kada Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju presiječe nebeski ekvator i pređe na sjeverno nebo. Tog dana Sunce izlazi tačno na istoku, a zalazi na zapadu. Dan (obdanica) i noć traju po 12 sati i jednaki su pa se taj dan zove dan proljećnog ekvinocija (lat. aequs = jednak, nox = noć), tj. dan proljećne ravnodnevice. U stvarnosti ovo kretanje Sunca je samo prividno, jer Zemlja se okreće oko Sunca.

U trenutku početka proljeća Sunce se nalazi u sazviježđu Riba i od naše planete je udaljeno 148.987.222 kilometara. Svjetlosnom zraku biće potrebno 8 minuta i 17 sekundi da stigne od Sunca do nas. Sunce je izašlo u 5 sati i 43 minuta, a zalazi u 17 sati i 54 minuta. Iznad našeg horizonta provešće 12 sati i 10 minuta, napominju u TAU.