Nastup predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića u Tivtu bio je pun emocija koje su se kretale od ljutnje, srdžbe, stresa, samopouzdanja, prkosa i superiornosti, uz jasnu poruku da neće odstupiti, popustiti i da će čvrsto stajati iza svakog postupka.

milo djukanovic novo.jpg

To je ocijenila hrvatski konsultant i stručnjak za poslovnu komunikaciju i lični razvoj Ljiljana Buhač, koja je za podgoričke “Vijesti” analizirala govor tijela Đukanovića na sjednici Opštinskog odbora DPS-a u Tivtu, sa koje je poslao oštre poruke u vezi sa litijama koje se organizuju u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

- Ne dozvolite da se vaša vjerska sloboda zloupotrebljava na način na koji se ovih dana zloupotrebljava da bi se srušila Crna Gora. Ne dozvolite da budete deo tog ludačkog pokreta... - rekao je Đukanović, i izazvao oštre reakcije.

Uznemirenost prikriva dramatičnim stilom

Buhač je ocijenila da je kod Đukanovića bilo i dramatičnog stila govora - pomalo povišenog tona, prijetećih pokreta, uvjeravanja, što sve ukazuje na uznemirenost i uzrujanost.

1.jpg

Naglašeni i kontrolisani govor tela oslikava dramatičnost situacije

- Vrlo kontrolisani govor nešto naglašeniji jer je želeo da dopre do ljudi i snažnije je stavljao naglaske na određene cjeline koje se odnose na imovinu Crne Gore. Bio je usmjeren na cilj i vidjela se zagrijanost za temu o kojoj govori. Koristio je snagu i visinu glasa, ritam govora i jezik tijela kako bi ukazao na važnost nekog dijela govora - kazala je Buhač.

Prema njenim riječima, moglo se primjetiti da ga to iscrpljuje, pa je na momente gubio koncentraciju - koristio duže stanke, poštapalice, ali se brzo vraćao na suštinu.

Napetost uprkos verbalnim trikovima

- Vješto je iskoristio trik nabrajanja istorijskih činjenica vezano za manastire i na taj način učesnike uključio kao aktere. Njegovo psihološko stanje se odrazilo na neverbalan način - napetost, pojačano znojenje, nepravilno disanje, pokreti pretnje - kažiprst, stisnute šake, što možemo protumačiti da neće biti onako kako su neki to zamislili, barem ne dok je on predsjednik. Govor tijela jasno je slao signale svog emocionalnog stanja, a riječi i tijelo su u većini nastupa djelovali kao skladni dijelovi slagalice koje su upućivale na samosvjesnost situacije o kojoj govor - rekla je Buhač.

milo 2.jpg

Snažna gestikulacija upućuje na odlučnost

Ona dodaje da je dio govora: “I konačno manipulacija je da želimo to da otmemo od Srpske pravoslavne crkve pa da damo….“, propratio stisnutim šakama kao da je u ringu - poza boksera, poruka - “šta god oni govorili, manipulisali, spreman sam sam se za naše boriti”, i to je još začinio pokretom češkanja iza uva srednjim prstom.

3.jpg

Osmjehivanjem prikriva nesigurnost i želi da pokaže "superiornost"

- Pametnom dosta. Korišćenje sredneg prsta kao još jedna dodata riječ snažan je pokazatelj neslaganja, neuvažavanja i prezira i nevjerice i emocionalne nelagode za ponašanje Srpske pravoslavne crkve - navodi se u analizi.

Osjeća se ugroženo

Buhač dodaje za "Vijesti" da se može zaključiti da je nastup Đukanovića bio kao “reklamni pano“, jasno je slao poruke što misli o nastaloj situaciji, manipulacijama i to putem gesta, izraza lica i fizičkih pokreta i verbalnom komunikacijom.

- Đukanović neće odstupiti, popustiti i čvrsto će stajati iza svakog svog postupka. Za njegov stav i nastup mogli bi se poslužiti poslovicom: ‘Kada treba napraviti rez, uvjeri suparnika da si hirurg - kaže ona.

4.jpg

Čišćenje znoja sa čela - borba sa stresom

Da mu se nastala situacija ne sviđa, kako je navela Buhač, moglo se prepoznati po pokretima „blokiranje očiju“, stisnute usnice, što ukazuje da se osjeća ugroženo i da mu se ne sviđa razvoj događaja.

- Da neće popustiti i da će čvrsto braniti interese donesenog zakona i svoga stava i da traži podršku prisutnih i šire javnosti spretno i efikasnije je komunicirao – otvorenim dlanovima, raširenim rukama prema učesnicima, pokretima ruku i ekspresivnije korištenje šaka i na taj način je potvrđivao vjerodostojnost i uvjerljivost za izrečeno. Poruka - verujte mi, znam šta radim i želim vašu podršku. Zabrinutost i borbu sa stresom mogli smo vidjeti po pokretima - često dodirivanje lica, brisanje znoja, češkanje po glavi, čišćenje noktiju, trljanje čela, dodirivanje vrata te pojačane samoutješne radnje - navodi analitičarka u tekstu "Vijesti.