Prvi simptomi herpesa mogu da uključuju bol oko usta i na usnama, upaljeno grlo, natečene žlikezde na vratu ili drugom dijelu tijela, navode ljekari. Nakon što se pojavi, može da bude veoma bolan, a zna da potraje od nekoliko dana do dvije nedjelje.

Herpes.jpg

Uzročnik herpesa je jedan od dva tipa virusa herpes simplexa, koji u tijelo najčešće ulazi kroz pukotinu na koži oko ili unutar usta.

Kod ljudi sklonih herpesu mogućnost njegove pojave zimi dodatno pospješuju stres, manjak sna i oslabljeni imunološki sistem - ističe američka doktorka Laura Knobel. Kako UV zraci čak i zimi podstiču aktivaciju virusa, kao prevenciju preporučuje zaštitni balzam za usne s faktorom najmanje 15. Nakon što osjetite zatezanje i peckanje pod kožom, kako bi ranica poslije bila što manja, mesto preventivno namažite kremom.

Izbjegavajte korišćenje pribora za jelo koje je koristila osoba s herpesom. Kako biste izbjegli prenošenje herpesa na druge dijelove tijela, ne dirajte ranicu i nastojte da vodite računa o učestalom pranju ruku.

Takođe, preventivnu kremu na zahvaćeno mjesto ne nanosite prstom nego štapićem za uši. U protivnom biste virus s usana mogli da prenesete na drugi dio tijela. Tokom posjeta ljekaru možete da zatražite antivirusni lijek koji blokira izbijanje herpesa već nakon pojave prvih simptoma.

Tretmani poput krema, masti ili propisanih pilula mogu da ubrzaju zarastanje herpesa, umanje bol ili ublaže druge neprijatne simptome, ističu ljekari. Nakon što ranica herpesa zaraste, preporučuje se da nabavite novu četkicu za zube.