Policistični jajnici nisu nimalo rijetka pojava. Policistični jajnici su najčešći ginekološki problem kod žena. Ovaj poremećaj u organizmu ne pita za godine, jednostavno se pojavi i može ostati godinama u istom stanju.

zena.jpg

Mnoge žene ga se plaše, a mnoge i vode borbu sa svim novonastalim simptomima.

U nastavku saznajte koji su uzroci pojave policističnih jajnika i kako se liječe.

Policistični jajnici nisu nepremostivi

Mnoge žene uplaši činjenica da imaju policistične jajnike. Oni utiču na redovnost menstruacije i stvaraju problem kod začeća bebe.

Sem toga, simptomi policističnih jajnika su pojačana maljavost, uporne i bolne akne, bolni jajnici, osjetljivost bešike, gojaznost, pojačana proizvodnju sebuma.

Postoje mnogi preprati koji vam mogu pomoći u otklanjanju ovih simptoma, ali nikako ne bi trebalo da koristite bilo šta dok se ne posavjetujete sa ginekologom, koji će vam prepisati adekvatnu terapiju.

Iako policistični jajnici zahtijevaju dugo liječenje, istina je da se njihovo stanje može popraviti.

Liječite simptome na vrijeme

Liječenje policističnih jajnika je naporno i zaista može dugo da traje. Mnoge žene u tom procesu odustanu od samog liječenja, posebno ako nemaju izražene simptome poput akni, maljavosti i povećanja kilograma.

Ova bolest ne smije da vas zavara. Ona lako promijeni svoje stanje i utiče na jajnike, na menstruaciju i neplodnost. Važno je da, čim uvidite simptome da reagujete i da ne čekate da oni prođu sami od sebe. 

Genetika može da bude uzrok policističnih jajnika

Genetika je jedan od glavnih razloga za pojavu policističnih jajnika. Sem toga, i rani pubertet može da bude jedan od uzroka.

Policistični jajnici najčešće se javljaju u plodnom dobu, do tridesete godine života, ali je moguće da se stvore i prije dvadesete godine.

Hormoni u neravnoteži uticaće na kvalitet života

Ustanovljeno je da ovakav poremećaj hormona dovodi do toga da se žena osjeća loše, jer joj se nekontrolisano tijelo mijenja i čini joj se da nikako ne može da utiče na to.

Uz pravilnu terapiju, moguće je da se simptomi policističnih jajnika, ako se otkrije na vrijeme, o u potpunosti i izliječe.

Česte promjene raspoloženja i umor su nuspojava

Ko boluje od policističnih jajnika, zna da su promjene raspoloženja neminovne i da se na njih najteže utiče. Sem akni i masne kože, policistični jajnici donose i hronični umor, pojačanu želju za nezdravom hranom i slatkišima.

Ukoliko budete odoljeli izazovima i ukoliko se okrenete zdravom životu i uravnoteženoj ishrani, učinićete mnogo za svoj organizam i učinićete da simptomi policističnih jajnika budu manje izraženi. 

Ne postoji magični lijek za polistične jajnike. Terapija će se možda vremenom i mijenjati. Važno je samo da budete uporni i da ne odustajete kada krenete sa liječenjem.

Zdrava ishrana i redovni treninzi će vam pomoći da se bolje osjećate i da ubrzate proces izlječenja policističnih jajnika.