Brojni Trebinjci pozdravili su inicijativu trebinjske Bolnice da se izgradi novo onkološko odjeljenje, navodeći da im je posebno drago što će kao članovi inicijativnog odbora zajedno raditi vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i glavni trebinjski imam Sadik efendija Fazlagić.

bolnica vladika dimitrije efendija fazlagic.jpg

Učestvovanje dvojice predstavnika pravoslavne i islamske vjere u ovoj inicijativi još jedan je primjer suživota u gradu na obalama Trebišnjice, ali i dobrosusjedskih odnosa koje gaje različite konfesije, prvenstveno ka ispunjavanju opštih interesa za sve građane.

Novi objekat onkološkog odjeljenja, sa dva sprata, treba da zamijeni neuslovne podrumske prostorije u kojima je trenutno smješteno.

Vladika Dimitrije je istakao da je teško, iz perspektive vjere, dati odgovor na strašnu bolest koja hara, posebno kada obole djeca, ističući da ova inicijativa treba da prethodi svakom našem pregnuću - pomoći onima kojima je pomoć potrebna i pomoći našem zdravstvu.

„Nema tu lakog odgovora. Jedini naš odgovor bi bio da pomažemo i na djelu pokažemo životnost naše vjere, nade i ljubavi. Da pružimo ruku tim ljudima, djeci koja obolijevaju“, rekao je vladika Dimitrije.

Efendija Fazlagić rekao da je grad Trebinje veliki centar koji zaslužuje kvalitetnu i respektabilnu bolnicu sa svim neophodnim odjeljenjima.

„Onoliko koliko mi budemo u mogućnosti podržaćemo ovu inicijativu“, poručio je efendija Fazlagić.

Inicijativu su, osim predstavnika Eparhije, Medžlisa islamske zajednice, ljekara i osoblja trebinjske bolnice, podržali i Grad Trebinje, načelnici hercegovačkih opština, direktori javnih ustanova i preduzeća, privatni sektor, te Ministarstvo zdravlja Republike Srpske i Srbije i Onkološki institut Srbije.

Prostorije u kojima se sada liječe pacijenti teško oboljeli od opake i zloćudne bolesti su neadekvatni i neuslovni.

Direktor Bolnice primarijus dr Ljubica Miljanović istakla je da je broj oboljelih od malignih bolesti svakodnevno u porastu, a da je liječenje izuzetno teško, složeno i da zahtijeva multidisciplinarni pristup.

Ona je istakla da je, osim ljudskih resursa, neophodno i adekvatno opremljeno odjeljenje onkologije.

Onkološki pacijenti su saglasni s ainicijativom, tvrdeći da je riječ o očajnom vapaju da se izgradi novo odjeljenje onkologije.

Postojeće odjeljenje onkologije funkcionišemo u podrumskim prostorijama zgrade koja je izgrađena poslije Drugog svjetskog rata, zbog čega medicinsko osoblje nije u mogućnosti da obezbijedi dvadesetčetvoročasovni rad, već rade samo do dva sata, a poslije toga pacijente smještaju po drugim odjeljenjima u zavisnosti od lokalizacije primarne bolesti.