Vaše srce može da kuca čak i ako nije povezano s vašim tijelom i to je ono što ovaj organ čini moćnim. Srce je jedan od najbitnijih organa pa je zbog toga veoma važno da živite zdravo kako bi s njim sve bilo kako treba.

Srce.jpg

Brajt Sajd vam donosi test kojim možete provjeriti zdravlje svog srca u samo 30 sekundi.

Prvi korak je da napunite posudu hladnom vodom, za još bolje rezultate razmislite da u vodu ubacite i led. Potom stavite ruke u vodu s kockicama leda i držite ih 30 sekundi. To će vam pokazati kako vaša krv reaguje kada dođe u kontakt s hladnoćom.

Možete dobiti dva rezultata. Ako su vam prsti crveni, to je dobra vijest. To zapravo znači da nemate problema s protokom krvi. Dakle, vaše srce i krvotok su zdravi.

Ako vam prsti postaju blijedi ili plavkasti, vjerovatno imate problem s cirkulacijom krvi.

To se dešava jer imate nizak nivo kiseonika u krvnim ćelijama. U ovom slučaju pokušajte da zagrijete ili masirate prste kako biste ih vratili u normalu, ako se to ne dogodi, posjetite lekara.

Namirnice koje mogu poboljšati zdravlje vašeg srca su bijeli luk koji snižava krvni pritisak. Tamna čokolada normalizuje krvni pritisak i bori se protiv upala. Cimet se bori protiv srčanih bolesti i ateroskleroze, a avokado snižava nivo "lošeg" holesterola i pomaže čišćenju arterije.