Ukoliko ste među onima koji su u nekom momentu vodili bitku sa kilogramima viška, pa ste naposletku uspješno uspjeli da je dobijete - i to bez jo jo efekta, znate da postoje one neslavne regije sa kojih je naročito teško skinuti masne naslage.

salo na stomaku.jpg

Predio stomaka je jedna od njih. I iako se naš struk smanjio u obimu, često još uvek možemo prstima da uhvatimo to salce, koje nam smeta i bode oči.

Čak ni vježbanja i bezbroj trbušnjaka ne pomažu. To je prije svega zato što je, kako bi se aktiviralo topljenje baš ovih masnih naslaga, potrebno promijeniti neke navike u ishrani.

Pitanje koje prvo možemo da postavimo u vezi sa ovom temom jeste sljedeće - da li se salo u predjelu stomaka stvara unosom masti? Iako naizgled zvuči logično, odgovor zapravo neće ići u tom smjeru.

Naravno, zdrava ishrana treba da bude izbalansirana, i uvijek umjerena. Kada je prekomjerna u smislu unosa kalorija, onda je višak kilograma kao posljedica neminovan.

Dakle, kada unosimo zdrave masti, ne treba da imamo bojazan da će se one pretvoriti u salo. One su vrlo poželjne u našoj ishrani na dnevnom nivou.

A, šta je sa ugljenim hidratima? Tu stvari stoje malo drugačije.

Prvo treba da razlikujemo proste od složenih - složeni su bolja opcija, duže nas drže sitima, a prosti su jednostavni šećeri koji goje.

Ako nikako ne možemo da skinemo salo sa predjela stomaka, iako vježbamo, nutricionisti kažu da svedemo ugljene hidrate na minimum.

Zašto baš ugljene hidrate? Zato što dok god ih jedemo, naš organizam će svu potrebnu energiju crpiti upravo iz njih.

Ugljeni hidrati su ti koji nas opskrbljuju energijom, pa je sasvim logično da kada organizmu ukinemo taj izvor, da će se on energijom morati opskrbiti na nekom drugom mjestu, iz nekih drugih izvora.

Dakle, na taj način ga navodimo da krene da topi nataložene masne naslage u predjelu stomaka.

Upravo te masne naslage postaju glavni izvor energije, a samim tim konačno počinju da se smanjuju i nestaju.

Upravo je to razlog zbog kojeg je važno ugljene hidrate svesti na potpuni minimum.