Pravo je vrijeme da se uživa u kuvanoj ili pečenoj dunji. Osim što je ovaj plod ukusan, on je i ljekovit.

Sadrži obilje minerala i velike količine vitamina C. Zbog toga se smatra jednim od najefikasnijih prirodnih sredstava protiv prehlade i respiratornih infekcija.

Dunja sadrži i dosta pektina, voćnog želea koji povoljno djeluje na krvni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i pruža zaštitu od radioaktivnog zračenja. U 100 g dunje ima svega 57 kalorija.

Ovo voće poboljšava varenje, liječi anemiju i koristi se kao dodatak kozmetičkim preparatima. Kuvani plod dunje preporučuje se protiv upale želudačne i crijevne sluzokože. Dunja se upotrebljava i za liječenje upaljene sluznice jednjaka, krajnika, disajnih puteva, kao i za ublažavanje proliva. Smatra se da reguliše i obilne menstruacije. Da bi ispoljila sve ljekovite efekte, najbolje je da se jede na prazan stomak.

Osim ploda, ljekovite su i sjemenke i listovi dunje. Sjemenke sadrže amigdalin ili vitamin B17, koji ima antikancerogeno dejstvo. Takođe, sjemenke obiluju taninom, šećerima, pektinom, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom. Čaj od dunjinih semenki liječi nesanicu, ublažava napetost i otklanja neprijatan zadah, dok sluz od sjemenki liječi opekotine i rane.

Nekoliko sjemenki dunje potopljenih u vodu veoma brzo će stvoriti sluzavu tečnost, koja je dobar narodni lijek protiv kašlja i upale disajnih organa.

Čaj od listova

Čaj od listova dunje je odličan prirodan lijek za zaustavljanje dijareje. Pripremite čaj tako što ćete jednu kašiku osušenih listova preliti sa pola litra ključale vode. Ostavite da odstoji 30 minuta, pa procijedite. Pijte topao čaj.