Mandarine su veoma zdravo voće koje sadrži mnogo hranljivih sastojaka i vitamina koje vam mogu pomoći u sprečavanju bolesti poput gripa, ali će vam pomoći i u borbi protiv viška kilograma.

Najbolje uspijevaju u suptropskim krajevima jer je osjetljiva na hladnoću, posebno na temperature ispod nule.

Na našem području najčešće se uzgaja sorta "unishu" čiji su plodovi sočni i skoro bez sjemenki.

Mandarine sazrijevaju u jesen. Sto grama mandarine sadrži 46 kalorija, 0,3 g masnoće, 210 mg kalijuma, 33 mg kalcijuma, 11 mg magnezijuma i 30 mg vitamina C.

Osim toga ovo voće ima višestruke zdravstvene koristi.

Smanjuje rizik od raka

Naučnici s Univerziteta Kjoto otkrili su da ljudi koji imaju hronični virusni hepatitis mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre ako piju sok od svježe mandarine. Osim toga, mandarine mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja raka dojke.

Smanjuju holesterol

Antioksidanti koji su prisutni u mandarinama pomažu u smanjenju lošeg holesterola i podstiču dobar holesterol.

Takođe, mandarine sadrže i vlakna koje pomažu u čišćenju arterija od lošeg holesterola i održavaju normalan krvni pritisak.

Gubite kilograme

Budući da je ovo voće sjajan izvor vlakana, vaš želudac će biti puniji. Konzumacijom mandarina smanjićete želju za hranom.

Jačaju imunitet

S obzirom da su mandarine pune vitamina C, one mogu dati i do 80 odsto potrebnog dnevnog unosa ovog vitamina, piše klix.ba. Vitamin C u mandarinama je presudan u prevenciji prehlade i od vitalnog je značaja za pravilno funkcionisanje zdravog imunološkog sistema.

Zdrava koža

Redovito konzumiranje soka od mandarine čini kožu ljepšom, zdravijom i daje joj poseban sjaj.

Osim toga hranljivi sastojci koje posjeduju mandarine mogu vam pomoći u borbi protiv starenja.

Mandarine možete nanijeti i direktno na kožu. Ulje mandarine koristi se za obnovu novih ćelija tkiva, što pomaže bržem zacjeljivanju rana.

Rast kose

Mandarine su bogate vitaminom E i B12, a ti vitamini su izuzetno bitni da vam kosa raste zdravo, sjajno i snažno.