Petar Hadžović iz Todorića kod Trebinja nakon osnovne škole, koju je u junu  završio u Petrovom polju, upisao je Srednju ekonomsku školu u Trebinju i tako postao jedini pripadnik romske populacije koji je posljednjih decenija sjeo u srednjoškolske klupe.

petar hadzovic trebinje (1).jpg

Petar je bio primjeran učenik u osnovnoj školi, svi predmeti su mu dobro išli, a posebno se isticao u nastavi srpskog jezika. Pisao je i pjesme i dobijao nagrade za napredovanje u nastavi.

Kao osnovac je želio da upiše neki smjer mašinske struke, ali se predomislio i sjeo u klupe prvog razreda Ekonomske škole, gdje će se školovati za ekonomskog tehničara.

– Shvatio sam da volim ekonomiju. To me najviše privuklo kad sam završio osnovnu školu, pa sam to odabrao – kaže ovaj vrijedni mladić.

Petar navodi da se dobro uklopio u srednjoškolske obaveze i da još ne može izdvojiti nijedan predmet koji ga je posebno privukao.

– Svi su mi predmeti vrlo zanimljivi, mislim da se sve može naučiti iz svakog predmeta. Profesore pitam, oni su jako korektni, objasne mi sve što treba – priča on.

Pjesništva se, kaže, neće odreći, jer ga ekonomija i matematika u tome ne sprečavaju. U školi je našao i nove drugove, a njegova školska drugarica iz osnovne škole pošla je u susjedno odjeljenje, u prvi razred poslovno-pravne struke.

– Ona je bila najbolji đak u našoj osnovnoj školi. I sad mi pomaže kad mi nešto zatreba – kaže Petar, dodajući kroz osmijeh da još nema djevojku.

Iako je tek na počektu srednjoškolskog obrazovanja već razmišlja i o stepenici više u obrazovanju, da jednog dana upiše fakultet i bude svoj čovjek.

– Ne znam hoće li to biti vezano za ekonomiju. Imam četiri godine da odlučim šta ću dalje, ali ću sigurno upisati fakultet – ističe on.

Za udžbenike se snašao kao i svi njegovi vršnjaci,petar hadzovic trebinje (2).jpg neke mu je kupila majka, nešto je pozajmio, a neke iskopirao od starijih generacija.

Petar od kuće do škole svaki dan putuje oko 5 kilometara, ali na nastavu ne kasni. Petrova samohrana majka Sanela kaže da je spremna da radi i najteže fizičke poslove samo da bi svoje dijete izvela na pravi put.

– Trudim se da bude vaspitan i dobar čovjek. Ja nisam završila neke škole. Ali znam šta to znači, koliko je lakše kad si školovan. Zato želim i trudiću se na sve načine da Petar završi srednju školu, a onda i fakultet – ističe Sanela.

 

Profesori, koji predaju Petru, kažu da im je drago što su dobili kulturnog i vaspitanog, uz to i znatiželjnog učenika, koji se dobro snalazi u srednjoškolskim obavezama.

Da je Petar bio uzoran učenik i u osnovnoj školi, koji nikada nije kasnio na nastavu, potvrđuju i njegovi nastavnici iz osnovne škole.

Milana Babić, nastavnik srpskog jezika, koja mu  predavala u Petrovom polju, kaže da je riječ o veoma vaspitanom djetetu, punom prirodne ljubaznosti i spontanosti, koga su u ovoj školi svi bili lijepo prihvatili, i učenici i nastavnici.

– Pokazao je dar pisanja, za poeziju. U pričama i pjesmama je znao da izrazi svoju emociju i razmišljanje; zbog toga je imao i visoku ocjenu – navodi ona.

Uz Petra još dva učenika

Područno odjeljenje OŠ „Vuk Karadžić“ u Petrovom polju Romi pohađaju već 15-ak godina, a prošle školske godine uz Petra su bila još dva učenika. Na području Trebinja živi 8 romskih porodica.