Plodove vinove loze često nazivaju "hranom bogova", ako je tako, nema mjesta sumnji da je i za nas "obične smrtnike" prava gozba kad god smo u prilici da se počastimo ovim slasnim bobicama.

grozdje.jpg

Grožđe se od davnina gaji i koristi u ishrani, istoričari kažu još 5.000 godina prije nove ere.

Pored ploda u svježem obliku, koristi se i list (za čaj i čuvene sarmice), od koštica iz ploda pravi se ulje, a ono po čemu je na daleko poznoto jeste da se od grožđa pravi čudesni napitak - govorimo o vinu, naravno.

Kakve sve benefite po zdravlje ima grožđe i zašto ga treba jesti - saznajte u nastavku teksta.

Sigurno ste već čuli da se za grožđe kaže da je eliksir mladosti, zdravlja i ljepote.

Zapravo, to je jedna velika istina. Grožđe sadrži mineralne soli i oligoelemente, natrijum, kalijum, magnezijum, jod, hlor... vitamine A, B, B1, B9 kao i vitamin C u velikim količinama.  U prevodu sve ono što je organizmu potrebno za normalno funkcionisanje.

Ako samo posmatramo činjenicu da vinova loza najbolje uspijeva na sunčanim padinama i na tlu koje obilije vitaminima, mineralima i solima - već možemo da zaključimo koliko sočno grožđe u sebi sadrži svega najkorisnijeg iz zemlje i od sunca. 

Grožđe je prava riznica antioskidanasa koji štite ćeliju od slobodnih radikala i eliminišu toksine - a kada sve funkcioniše kako treba na ćelijskom nivou - onda i čitav organizam radi kao sat.

Konzumacija grožđa poboljšava prohodnost arterija i tako smanjuje rizik od bolesti srca, sprečava zgrušavanje krvi i snižava holesterol.

Ova voćka obiluje voćnim vlaknima, te je obezbijeđen pravilan rad crijeva i čitavog metabolizma.

Neka istraživanja su pokazala i da sadrži velike količine melatonina, hormona neophodnog za dobar san.

Ulje iz sjemena koštice ima dejstvtvo eliksira za usporavanje starenja. Zbog velike količine kalcijuma grožđe se posebno preporučuje starijima zbog očuvanja koštane mase, ali i djeci zbog pravilnog razvoja. Takoreći, svima se preporučuje, odnosno skoro svima. Zbog velike količine šećera, dijabetičari bi trebalo da izbjegavaju ovo voće.

Glavni i omiljeni proizvod od grožđa svakako jeste vino. Pored svog opojnog i osvježavajućeg ukusa, ovaj čarobni napitak se smatra lijekom - ali samo ako se vodi računa o količini.

Jedna do dvije čaše na dan, kako navode stručnjaci, može da bude preventiva za najrazličitije bolesti. Sve preko toga se smatra štetnim.