O kardio treningu se dosta polemiše u današnje vrijeme. Da li je ovaj trening za svakoga, u kojoj fazi vježbanja da se uvede, ko smije da ga radi, a ko ne bi trebalo?

hodanje.jpg

Ova i mnoga druga pitanja se postavljaju, a odgovori se često razlikuju -  jer postoje različita mišljenja stručnjaka iz ove oblasti, te treba biti obazriv.

No, postoji kardio trening oko kog se mišljenja podudaraju i koji ima odlične benefite po ljudsko zdravlje, a u nastavku teksta saznajte o čemu se radi.

Vjerovali ili ne, radi se o kardio aktivnosti, za koju kažu da je broj jedan po učinkovitosti, a to je brzo hodanje.

Kao što često biva, najjednostavnije stvari su zapravo najbolje. Osim udobne obuće i odjeće, za ovaj vid treniranja potrebna je samo dobra volja. 

Magičnih 10.000 koraka

Za 60 minuta ove aktivnosti prelazi se oko sedam kilometara, potroši se 500 kalorija i zadovoljava optimum vježbanja preporučen svima.

Podršku za brzo hodanje danas pružaju mnogobrojne mobilne aplikacije, koje će izmjeriti svaki vaš korak, tačno vrijeme i pređenu razdaljinu.

Preporuka je da se ovaj trening izvodi svakodnevno. Stručnjaci navode da i 30 minuta svaki drugi dan - u velikoj mjeri štiti od pojave srčanih bolesti i povišenog pritiska, osteoporoze i artritisa, šećerne bolesti, pa čak i depresije.

Kako da vježbate?

1. Ispravite leđa

2. Noge raširite u širini kukova

3. Ruke savijte u laktovima i skupite pesnice

4. Mijenjajte tempo - na svakih 5 minuta brzog hodanja, preporučuje se da uslijedi 10 minuta laganijeg tempa, a trening treba završiti upravo laganijim hodom.

Kada i gdje hodati?

Bilo bi poželjno da vježbu izvodite u prirodi, no ako niste u mogućnosti - i traka za trčanje je sasvim u redu. Važno je da se fokusirate na pravilno disnje, da pratite rad srca i nikako ne idete preko sopstvenih mogućnosti.

Ako ste dugo bili neaktivni, uvodite ovu vježbu postepeno, neka to na početku bude i 15 minuta dok se tijelo i mišići ne priviknu.

Idealno vrijeme za izvođenje (za najbolje rezultate) jeste ujutru, prije svih drugih aktivnosti. Ali vi izaberite doba dana kada ste u mogućnosti, s tim što bi trebalo da taj interval bude u istoj satnici svakoga dana. 

Odsustvo vježbanja, ne samo da utiče loše po fizičku kondiciju i stvaranje masnih naslaga, već u velikoj mjeri urgožava čitavo zdravlje.

Uvedite brzo hodanje u svoju svakodnevnu rutinu i budite sigurni da će se stanje vašeg organizma već za mjesec dana znatno poboljšati, a tijelo i duh zahvalni.