Polaznici Obrazovnog centra "Cerovac" Milica Nosović i Sergej Milošević iz Bileće su, u okviru ljetnje škole engleskog jezika, boravili su "King Summer College" u Londonu.

cerovac london (4).jpg

U okviru boravka, osim učenja engleskog jezika, bili su u prilici da upoznaju nove drugare iz različitih država, a samim tim i različite kulture.

Sa njima je u glavni grad Velike Britanije putovala  i profesor engleskog jezika iz Obrazovnog centra "Cerovac" iz Bileće Biljana Albijanić, koja kaže da su ovo svojevrsno putovanje iskoristili za usavršavanje jezika, upoznavanje Londona, ali i sticanje novog iskustva.

"Djeca su svakog dana imala po tri sata nastave sa pauzama od po 15 minuta. Prva dva časa predavao bi im jedan profesor, a naredni, treći čas, drugi profesor", kaže nam Biljana.

Ona je pojasnila da su grupe bile internacionalne, a da su djeca, koja su učila jezik, došla iz svih dijela svijeta - od Južne Amerike, preko Azije do Evrope.

Poslije časova i ručka svi zajedno bi išli u obilazak Londona, posjećujući njegove istorijske znamenitosti, muzeje, galerije, te moderna dostignuća po kome je ovaj megapolis prepoznatljiv u svijetu.

Koledž u kome su boravili ima izuzetno kvalitetno organizovanu nastavu i svi profesori  su licencirani CELT-a predavači. Smještaj djece je odličan, bezbjednost  je na visokom nivou, a o djeci, osim profesora u čijoj su pratnji doputovali, brinuli su i profesori iz koledža.  

cerovac london (1).jpg

Tokom boravka svi su pričali isključivo na engleskom jeziku, a, pored toga, djeca su uvježbala i ostale tri jezičke vještine - slušanje, pisanje i gramatiku što je svima značajno doprinijelo da nauče i unaprijede svoje znanje jezika, upoznaju se sa različitim akcenitima i novim vokabularom.

Za petnaestogodišnjeg Sergeja Miloševića odlazak u London ćemu zauvijek  ostati u lijepom sjećanju, a na ovom putovanju naučio je dosta novih riječi i fraza, stekao nova poznanstva i posjetio neke od prepoznatljivih londonskih atrakcija.

"Sa mnom u grupi bilo je 16 polaznika iz evropskih država, Meksika, Brazila, Perua, Rusije. Odlično sam se sa njima sporazumio, a najteže mi je bilo sa Francuzima, zbog njihovog  akcenta", kaže Sergej.

Tokom svakog časa radili su nešto novo, obrađivali su teme o kojima nemaju priliku da slučaju na redovnoj nastavi engleskog jezika. Tako su, između ostalog, anketirali stanovnike Londona, učestvovali u kvizovima, učili nove riječi iz oblasti astronomije, saznali zanimljive činjenice o važnim događajima iz novije istorije svijeta.

U okviru popodnevih obilazaka znamenitosti Londona posjetili su i Britanski muzej, koji se Sergeju naročito  dopao.

"Posebno me oduševio Britanski muzej, odnosno njegova prirodnjačka zbirka. To je nešto što me impresioniralo. U tom dijelu nema čega nema - od najstarijeg istorijskog perioda do danas", kaže Sergej.

cerovac london (2).jpg

I njegova sugrađanka Milica Nosović nije krila oduševljenje svojim boravkom u Londonu.

U početku je, priznaje nam, bilo i pomalo teško - trebalo se navići na veliki broj ljudi i saobraćajne gužve, ali i na prevoz - autobusom ili metroom. Ipak, poslije dva-tri dana, sve je bilo na svom mjestu.

"Ustajali bismo rano ujutro, imali smo doručak, nakon koga su slijedili časovi. Teme su bile neobične, ali sve u cilju da naučimo nove riječi, da unaprijedimo sami jezik. Zatim smo imali ručak, nakon koga bismo išli u obilazak grada", kaže nam Milica.

U njenom sjećanju posebno će ostati posjeta pozorištu i gledanje mjuzikla "Kralj lavova".

"To je nešto što nisam imala prilike da do sada gledam. Izvrstan oblik predstave koji mi se veoma dopao", priča Milica.

Ovo je druga godina zaredom da polaznici "Cerovca" imaju priliku da odu u ovaj prestižni koledž u Londonu.

cerovac london (3).jpg