Prvo pravilo kod održavanja pravilnog rada metabolizma jeste unos vlakana i nutrijenata koji se nalaze u svježem voću i povrću.

sezonsko povrce.jpg

Nijedan obrok ne bi trebalo da prođe bez salate, i to ne bilo kakve, već one koja obiluje sezonskim povrćem.

Pavlaka, majonez i sirevi - jesu ukusni, ali bi bilo poželjno konzumirati ih u manjim količinama uz svježu salatu, nikako kao zamjenu.

Sezonsko povrće sadrži sve najkorisnije vitamine i minerale koji su potrebni organizmu baš u doba godine kada sazrijevaju na podneblju na kom boravimo.

Paradajz, na primjer, možemo pronaći zimi u supermarketima, ali iz njega nikada ne možemo da usvojimo vitamine koje posjeduje paradajz ubran tokom ljeta kada mu je potrebna  određena količina sunčevih zraka da bi dobio tu jarko crvenu boju. Isto je i sa paprikom.

Kada unosimo svježe povrće kome je sezona - u dosluhu smo sa prirodom i samim tim naš metabolizam će raditi baš onako kako je najpogodnije za to doba godine.

Svi vrlo dobro znamo da je metabolizam najzaslužniji za pravilno funkcionisanje čitavog organizma, a posebno kada se radi o regulaciji tjelesne težine.

Stoga, ako imate namjeru da se lakše izborite sa viškom kilograma - jedite sezonsku salatu i variva od povrća koje je aktuelno. 

Ljeti imamo mnogo više izbora, pa se ne bi trebalo ograničavati na jednu povrćku - već konzumirati periodično što raznovrsnije plodove koje nam majka priroda nudi.

Sada, kada se ljeto bliži kraju plodovi su dostigli svoj vrhunac i treba iskoristiti maksimalno sve ono što ćemo čekati do sljedeće sezone.

Zimi, odličan izbor su kupus i šargarepa, kao i luk koji bi trebalo da konzumiramo tokom čitave godine.

Svi koji se bore sa viškom kilograma - sigurno su isprobali kupus dijetu, te je jasno kakav uticaj na metabolizam ima ovo povrće.

Predlažemo da vam odlazak na pijacu postane novi hobi, ako već nemate tu naviku. Na pijaci ćete imati najbolji uvid u to koji plodovi dominiraju ako niste sigurni kada je čemu sezona.

Supermarketi imaju takođe odličan izbor povrća, no tamo na rafovima vrlo često ima plodova i kojima nije sezona.

Zaboravili smo da napomenemo, da je začinsko bilje takođe učinkovito u topljenju masnih naslaga, te ga dodajte kako u svježe salate, tako i u variva.

Peršun je zeleniš koji bi trebalo da se nađe gotovo u svakom jelu, jer ima moć da pospješuje izbacivanje štetnih materija iz organizma, a samim tim i višak tečnosti i masnoća iz krvi. 

Zdravlje na usta ulazi, a kada je organizam u zdravom i normalnom radu, podržaće procese koji su ključni za mršavljenje.