Proširene vene su uobičajena pojava, ukoliko vaš posao iziskuje mnogo stajanja. Kada ste osoba koja je stalno u pokretu, što na poslu, što kod kuće, proširene vene će se vjerovatno pojaviti i na vašim nogama.

prosirene vene.jpg

Osim estetskog nezadovoljstva, proširene vene mogu da budu bolne, a zdravstveni problemi mogu postati vrlo ozbiljni. U nastavku teksta saznajte više o proširenim venama, uzrocima pojave i mogućim tretmanima.

Proširene vene su nepravilno proširene, uvećane vene i pogađaju 50-55% ukupne populacije. Proširene vene mogu biti izrazito bolne, a češće se pojavljuju kod ljudi između dvadesete i četrdesete godine života, odnosno tokom radnog vijeka.

Proširene vene se najčešće pojavljuju na potkoljenici, ali se mogu pojaviti i na drugim dijelovima tijela, pa čak i na unutrašnjim organima.

Proširene vene mogu izazvati i brojne komplikacije, koje uključuju promjene kvaliteta kože, pojavu bolnih upala, pa čak i stvaranje otvorenih rana.

Pojava rana je učestala kod osoba koje su u sedmoj deceniji života. Promjene na koži nastaju prilikom pojave proširenih vena, pa koža vremenom postaje osjetljiva na povrede, a same povrede teško zarastaju.

Može doći i do zgrušavanja krvi, tokom upale vena. U izrazito opasnim situacijama, tromb nekada ulazi i u dubinske vene, pa može doći do tromboze.

Tromboza često zahtijeva hiruršku intervenciju. Slučajevi jakih upala mogu dovesti i do drugih zdravstvenih problema - bolesti pankreasa ili stomaka.

Ako vas proširene vene muče godinama, moguće je da će se pojaviti i rane i krvarenja, zbog promjena na koži.

Rane su najčešće na unutrašnjoj strani potkoljenice, iznad zgloba. Rane se vrlo rijetko otvore, a teško zarastaju. 

Proširene vene mogu nastati kao posljedica dugotrajnog i čestog stajanja, međutim uzrok može biti i nasljeđe i slabljenje venskih zalistaka. 

Često se pojavljuju u trudnoći. Proširene vene u trudnoći nastaju zbog hormonskih promjena i pojačanog lučenja progesterona, koji rezultira slabljenjem zidova krvnih sudova.

Povećana težina, što u trudnoći zbog ploda, što kao posljedica gojaznosti, takođe može prouzrokovati pojavu proširenih vena, zbog pojačanog pritiska.

Genetske predispozicije takođe igraju važnu ulogu u pojavi proširenih vena, a prema statistici čak 40% trudnica uoči simptome.

Po pitanju liječenja, postoji nekoliko opcija. Postoji klasična metoda za liječenje proširenih vena, koja podrazumijeva hirurški tretman i podvezivanje vene.

Baza radiotalasnog liječenja je korišćenje radio-talasne energije, za podizanje temperature proširene vene, preko emitovane toplote.

Laserski tretman se zasniva na uklanjanju proširenih vena preko laserske svjetlosti. Posljednje dvije medote su manje invazivne od klasične. Dužina oporavka nakon tretmana zavisi od metode koja je korišćena.

Kada primjetite proširene vene na nogama i prate vas stalni bolovi, prvo se obratite ljekaru.

Pregledom će lekar utvrditi koliko je ozbiljna situacija i koji bi trebalo da budu naredni koraci.

Napredne tehnike, poput liječenja proširenih vena operacijom vodenom parom, postaju sve popularnije, jer je zahvat neinvazivan, a oporavak traje zaista kratko.

Prevencija je uvijek na prvom mjestu: pokušajte da ne stojite dugo, vodite računa o tjelesnoj težini, a naročito vodite računa ukoliko su proširene vene već zastupljene u vašoj porodici, ili ako ste trudnica.