Opšte je poznato da su žene u trudnoći osjetljivije na sve moguće opasnosti. Osim o sebi, žena se brine i o plodu, koji je često vrlo osjetljiv i na najmanje promjene, a posebno na prisustvo bakterija i virusa.

trudnica.jpg

Jedna od bakterija od kojih većina žena strahuje u trudnoći je i ešerihija koli.

Ešerihija koli može se naći u vagini i debelom crijevu. Postoji više različitih tipova ove bakterije, a može izazvati probleme ako se ne liječi na adekvatan način.

Zaraza može nastati na više načina - unosimo zagađenu hranu, konzumiramo ili se kupamo u zagađenoj vodi ili smo u dodiru sa izmetom životinja koji je zaražen ovom bakterijom. 

Prvi simptomi zaraze kod trudnice su rijetka stolica i grčevi u stomaku.

Nažalost, simptomi nekada sasvim izostaju, pa trudnica nije ni svjesna opasnosti od bakterije koja se širi njenim tijelom.

Često i otežano mokrenje, kao i pojava peckanja, takođe ukazuju na infekciju, pa je savjet da se trudnica u tim slučajevima što prije obrati ljekaru.

Kada je majka zaražena, velika je šansa da će se zaraziti i novorođenče i to prilikom porođaja.

Ukoliko se ešerihija koli proširi preko mokraćnih kanala do bubrega, može doći i do pobačaja i prevremenog porođaja.

Preko posteljice i mlijeka novorođenče se ne može zaraziti ovom bakterijom.

Međutim, liječenje u trudnoći je vrlo bitno. Liječenje se vrši antibioticima, što može biti potencijalni rizik u ranom periodu trudnoće.

Ipak, medicina je napredovala, pa postoje brojni antibiotici koji se bezbjedno mogu koristiti i tokom trudnoće.

Prirodni način izbacivanja ešerihije koli iz tijela je pomoću čajeva od brusnice ili šipka.

Bitno je i da se dovoljno hidrirate, jer je hidriran organizam jači i otporan na spoljašnje prijetnje.

Ako se zarazite ešerihijom koli tokom trudnoće, nema mjesta panici. Liječenje je moguće i efektno je, ukoliko se lijek primijeni na vrijeme.

Pridržavajte se uputstva koje će vam dati ljekar i nakon 10 dana upotrebe antibiotika vjerovatno ćete se riješiti neželjene bakterije.

Obratite pažnju i na higijenu. Neodgovarajuća higijena može dovesti do dodatnog širenja bakterije, pa ćete se infekcije mnogo teže riješiti.