Obrazovni centar "Cerovac" već osam godina uspješno realizuje program Dječijeg obrazovnog kutka, namijenjenog mališanima od tri do šest godina, a od ove školske godine kutak će moći da pohađaju i đaci prvaci.

cerovac djeciji obrazovni kutak (3).jpg

Program je, svojevrsni, brend "Cerovca", na koji su su svi u ovoj renomiranoj školi ponosni, jer se kod njihovih polaznika, prilikom testiranja za polazak u školu, primjete značajne razlike u odnosu na ostale buduće prvačiće.

U Dječijem obrazovnom kutku, osim prvačića koji kreću tek od septembra, svake godine formiraju se još tri grupe - bubamarice, pčelice i predškolci.

Ove grupe su nastale kao rezultat dugogdišnjeg rada zaposlenih u "Cerovcu" sa djecom, ali i iz razgovora sa roditeljima.

Najmlađu grupu, takozvane bubamarice, pojašnjavaju u "Cerovcu", pohađaju mališani od tri i četiri godine.

"Cilj programa je da se kod te djece razviju grafo-motoričke sposobnosti i podigne nivo koncentracije. Djeca dolaze da se druže dva puta sedmično po sat vremena i u grupu su do 10 polaznika. Sadržaj programa su priroda, društvo, srpski jezik, matematika i engleski jezik", navode u "Cerovcu".

Sve uče kroz igru. Koriste "Montesori" materijale i materijale koje su pripremili profesori "Cerovca". Ovaj program je veoma poželjan u današnjem vremenu, kada su djeca izložena sve većem uticaju elektronskih uređa poput mobilnih telefona i tableta.

cerovac djeciji obrazovni kutak (1).jpg

Drugu grupu čine pčelice, djeca od četiri i pet godina. Osim prirode, društva, srpskog jezika i matematike, ona uče i engleski, ali imaju i radnu svesku koju koriste na času i kod kuće.

Polaznici ove grupe, u okviru plana rada Cerovca, posjećuju zubara kako bi savladali strah, idu kod veterinara kako bi uvidjeli koliko su životinje važne i da prema njima treba da imaju human odnos, a u posjetu im dolazi doktor koji ih uči o higijeni i policajac koji ih uči ponašanju u saobraćaju.

Treća grupa su predškolci, koji se u Dječijem obrazovnom kutku u potpunosti pripremaju za školu - nauče da pišu štampana slova ćirilice, da čitaju, da broje do 100, da sabiraju i oduzimaju do 20.

"Potpuno spremni kreću u školu, a kao dio obaveznih aktivnosti su posjeta muzeju, biblioteci, te drugim javnim mjestima kako bi naučili kako treba da se ponašaju", kažu u "Cerovcu".

6a.jpg

PRVAČIĆI KREĆU OD SEPTEMBRA

Od ove školske godine u Obrazovnom centru "Cerovac" odlučili su da idu stepenicu više, a njihovi profesori priredili su udžbenike i radne sveske za prvačiće - novu grupu koja se formira u Dječijem obrazovnom kutku.

U okviru ovog programa djeca će dolaziti dva puta sedmično u Dječiji obrazovni kutak, gdje će uvježbavati čitanje i pisanje, te naučiti pisana slova ćirilice, sabirati i oduzimati do 100.

Prvačići će imati nastavu iz srpskog jezika i matematike.

"Sa njima će da radi učiteljica Sanja, koja je završila razrednu nastavu. Prošla je Montesori obuku, NTC i obuku iz mentalne aritmetike i Suanpana. Nova program u kutku su radionice, koje je osmislila naša profesorica Mirjana, a koje su namijenjene djeci i roditeljima. Cilj je da zajedno rade na materijalima namijenjih djeci od tri do šest godina", istakli su u "Cerovcu".

Đaci prvaci koji budu pohađali novi program, imaće pogodnosti za učenje engleskog jezika.

cerovac djeciji obrazovni kutak (2).jpg