Društvo fizičara istočne Hercegovine priredilo je večeras u Gradskom parku u Trebinju Treći festival fizike, na kome je brojnoj publici prikazana zanimljivija strana ove nauke predstavljena kroz različite eksperimente.

festival fizike trebinje (3).jpg

 

Član ovog Društva Dobroslav Slijepčević rekao je da na ovaj način žele da pokažu da fizika nije bauk i da nju ne čine samo formule, već i eksperimenti koji, kad se organizuju, budu zanimljivi svima koji imaju priliku da ih pogledaju.

"Ovaj festival nam služi i da promovišemo fiziku kao osnovnu prirodnu nauku, ali i da predstavimo, osim onog osnovnog školskog programa, i neke druge aktivnosti koje se vežu za fiziku", naveo je Slijepčević.

On kaže da je eksperimentalna strana fizike zapostavljena u školama jer večina njih nema opremu pomoću kojih bi se ti eksperimenti izvodili i predstavljali učenicima.

Posjetioci su mogli da pogledaju eksperimente iz mehanike, termodinamike, električne energije, kao i Teslin transformator, Rubensonovu cijev, ali i da pogledaju Mjesec ili planetu Saturn kroz teleskop.

Ovogodišnji festival pomogli su Grad Trebinje, Američki kutak i Trebinjsko astronomsko udruženje.

festival fizike trebinje (1).jpg

festival fizike trebinje (2).jpg

festival fizike trebinje (4).jpg