Iako je ovogodišnji program Trebinjskog filmskog festivala bio poprilično gust, glumci, reditelji, producenti i drugi gosti i ove godine družili su se sa trebinjskim vinarima.

filmski festival iza platna (2).JPG

U vinarijama Vukoje, Petijević i Berak otkrivali su tajne recepte za proizvodnju najboljih vina. Bili su posebno oduševljeni čuvenim "kameleonom", jedinstvenim vinskim brendom vinarije "Vukoje", koja od crnog grožđa pravi bijelo vino.

Ništa manje nisu odoljeli ni rakijskim dižestivima koji su se služili uz paštetu od graha poljaka.

filmski festival iza platna (3).JPG

U zelenom i cvjetnom vrtu vinarije "Petijević" pili su se žilavka, vranac, merlo i šardone, dok je glumac Irfan Mensur najviše uživao u čuvenoj Petijevićevoj travarici.

Naravno, domaćini su se potrudili da i ovoga puta gostima uz sir, pršut i vino serviraju svježe ubrane smokve.

IMG_0031.JPG

Gosti Festivala svu toplinu osjetili su i u porodičnoj vinariji "Berak" uživajući u čudesnoj panorami Grada i čitavo vrijeme imajući utisak kao da su došli posjetiti rođake.

Neposrednost, gostoljubivost i zanimljiva priča domaćina o porodičnoj tradiciji proizvodnje vina upotpunjavala su česta nazdravljanja uz Berakovo autentično organsko vino koje se pravi od tri stare sorte grožđa: kadarun, surac i plavka.

filmski festival iza platna (1).JPG

U hladu smokvinog lista u Mokrim Dolovima filmski umjetnici dospjeli su u "Carstvo najstarije Biblijske voćke". Preko 25 različitih proizvoda Poljoprivrednog gazdinstva Vlačić djelovala su na sva čula.

Čulo vida fascinirali su besprjekorno dekorisane sofre prepune proizvoda smokava u različitim oblicima. Čulo mirisa obuzimao je nevjerovatan čaj od smokvinog lista, a čulo sluha bilo je fascinirano uspjesima Vlačićevih proizvoda od Japana do Maroka.

Čulo ukusa je potvrdilo samo ono šta su ostala čula nagovještavala: rakije, slatkiši, pekmez, džem, brašno, čajevi, slatko, likeri pa čak i sirće. Sve od smokava!

filmski festival iza platna (4).JPG

Ovogodišnji gosti Trebinje Film Festivala, u odnosu na prethodne, imali su i jednu dodatnu privilegiju. Doživjeli su Trebinje "sa vode". Divili su se ljepoti zidina Starog grada, čistoći Trebišnjice dok su plovili u barkama-novoj turističkoj atrakciji Dučićevog grada.

Gošće iz Izraela, fascinirane nesvakidašnjim ugođajem, predložile su da se dogodine napravi posebno nadmetanje u veslanju, a da, pritom, na jednoj strani budu glumci, a sa druge reditelji, producenti i ostali gosti festivala.

barka na trebisnjici.JPG