Tiroidna ili štitasta žlijezda je žlijezda u obliku leptira, smještena u bazi vrata. Ova žlijezda ispušta hormone koji su vrlo bitni za regulaciju metabolizma, rada srca, rast, održavanje temperature i za još mnogo funkcija u organizmu.

hrana tiroidna.jpg

Kada se pojave problemi sa tiroidnom žlijezdom, zdravstveno stanje osobe može biti narušeno.

Dvije osnovne bolesti koje pogađaju tiroidnu žlijezdu su hipotiroidizam i hipertiroidizam.

U oba slučaja, simptomi mogu biti dobijanje ili gubitak težine, umor, depresija i osjetljivost na hladnoću.

Pošto hrana u velikoj mjeri utiče na sve procese u organizmu, kada dođe do bolesti, veoma je važno kakvu koristimo.

U nastavku saznajte koje namirnice bi trebalo da izbjegavate, ako imate problema sa tiroidnom žlijezdom.

1. Brza hrana

Štitasta žlijezda koristi jod iz naše ishrane, da bi kreirala hormone T3 i T4. Brojni su razlozi za izbjegavanje brze hrane, ali kada je tiroidna žlijezda u pitanju, problem je jasan - brza hrana sadrži mnogo soli, ali vrlo malo joda.

Prilikom pripreme domaćih obroka, koristimo jodiranu so i na taj način jod unosimo u organizam.

Lanci prodavnica brze hrane nemaju obavezu da koriste jodiranu so, pa ne znamo šta unosimo u svoje tijelo. Naučna istraživanja pokazuju da se u obrocima brze hrane nalazi vrlo malo joda, u odnosu na ogromne količine natrijuma.

2. Procesuirana hrana

Isto kao brza hrana, procesuirana i unaprijed pripremljena hrana, sadrži mnogo natrijuma, ali malo joda. Mnogi od ovih proizvoda u jednoj porciji sadrže više od 20% dozvoljenog dnevnog unosa natrijuma.

Obroci koji sadrže mnogo natrijuma, utiču na rad srca i na krvni pritisak. Zbog toga je uvijek najbolje hranu pripremati u svom domu i ne koristiti unaprijed procesuirane namirnice.

3. Žitarice

Ukoliko bolujete od celijakije, vaše tijelo ne može da procesuira gluten iz žitarica kao što su pšenica i raž.

Iz nepoznatog razloga, osobe koje boluju od celijakije, imaju povećan rizik i od oboljevanja štitaste žlijezde.

Ako već imate dijagnozu celijakije, izbjegavanje glutena će donijeti dvostruki boljitak: nećete imati problema s probavom, a smanjujete rizik od problema sa tiroidnom žlijezdom.

4. Soja

Soja je u proteklim godinama slavljena kao odlična zamjena za meso. Ipak, skorašnja istraživanja pokazuju da soja može imati negativne efekte na funkcionisanje tiroidne žlijezde.

Soja utiče na sposobnost žlijezde da apsorbuje jod, pa ako već ne unosite dovoljno joda putem obroka, povećan je rizik od nastanka hipotiroidizma.

Većina naučnika se slaže da soja ne predstavlja problem ako je umjereno konzumirate i ako već ne patite od nedostatka joda u organizmu.

5. Brokoli, kupus, karfiol i kelj

Ovo povrće je vrlo zdravo - bogato je vlaknima, važnim vitaminima i mineralima. Brokoli, karfiol, kupus i kelj sadrže sulfate pod imenom glukozinolati, koji pomažu u borbi protiv raka.

Ipak, ako imate manjak joda, trebalo bi da izbjegavate ovo povrće. Varenje ovih namirnica dovodi do blokiranja procesuiranja joda u tiroidnoj žlijezdi. Umjeren unos ovog povrća je dozvoljen, posebno ako je prethodno kuvano na visokim temperaturama.

Kada se organizam bori sa bolešću, veoma je važna dijeta. Tijelo dobija energiju i sve nutrijente upravo iz namirnica koje izaberemo i pripremamo.

Međutim, ukoliko primećujete simptome poremećaja tiroidne žlijezde (gubitak ili dobijanje kilograma, depresija, osjetljivost na hladnoću, umor), prvo se obratite ljekaru.

Na osnovu nalaza, ekspert će ustanoviti o kakvom poremećaju je riječ i koji su naredni koraci, kako bi se stanje dovelo pod kontrolu.