Turisti koji su ovog ljeta posjetili Trebinje imali su priliku da svojoj djeci upotpune dan dvosatnim aktivnostima u Obrazovnom centru "Cerovac", gdje su pohađali Ljetni likovni atelje i učili ili usavršavali svoje likovne tehnike.

ljetni likovni atelje cerovac (5).jpg

Zanimljivo je, kažu za TrebinjeLive.info u ovom centru, štu su prvi ciklus ljetnog likovnog ateljea pohađala djeca iz Srbije, Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država i iz našeg grada.

Družili su se, u zavisnosti od ostalih aktivnost, pet, deset ili 15 dana i to po dva sata dnevno.

Među polaznicima je, priča nam profesor Olivera Ćuk, bila i kćerka rukovodioca slikarstva na jednom od univerziteta u SAD.

"Njena majka bila je iznenađena kako smo osmisli program. Rekla nam je da joj je drago što je njena kćerka imala priliku da na ovaj način kvalitetno ispuni svoj dan dok borave na odmoru u Trebinju", kaže Ćuk.

ljetni likovni atelje cerovac (2).jpg

Tokom prvog ciklusa, koji je do trajao do 19. jula, ljetni likovni atelje pohađalo je osam polaznika, dok je drugi ciklus, koji traje do 16. avgusta, okupio sedam polaznika.

Zbog perioda godišnjih odmora, omogućili su djeci da ljetni atelje pohađaju pet, deset ili 15 dana, što je naišlo na oduševljenje zainteresovanih roditelja, ali i djece.

"Prvo sagledamo šta djeca žele da rade, odnosno koju tehniku da usavrše, jer se svakom polazniku pristupa individualno. Zato polaznici dosta nauče i njihovi roditelji na kraju budu zadovoljni", navela je Ćuk.

Ipak, priča nam Ćuk, za ovaj ljetni atelje nije bilo starosne granice, ali su se prijavila, uglavnom, djeca.

U Obrazovnom centru "Cerovac" već 13 godina djeluje likovni atelje, a ljetni atelje se po prvi put organizuje, pa u ovom centru vjeruju da će on postati dio njihovog redovnom programa.

ljetni likovni atelje cerovac (4).jpg

Redovni likovni atelje, čiji je početak zakazan kada i nova školska godina, pohađa više od 30 polaznika, koji su podijeljeni u pet uzrasnih grupa.

"Uzrasne grupe čine predškolska, zatim ona za učenike prvog i drugog razreda osnovne škole, te grupa koju čine đaci od trećeg do petog razreda. Četvrtu grupu čine učenici od šestog do osmog razreda, a posljednju učenici devetog razreda osnovne škole i srednjoškolci", pojasnila je Ćuk.

Predškolska grupa i učenici do petog razreda imaju raznovrsniji rad sa likovnim tehnikama - od tekstila i crtačkih tehnika do slikarstva, dok se polaznici dvije starije grupe baziraju na jednu slikarsku ili crtačku tehniku.

Kroz 13 godina postojanja ateljea, organizovano je 12 izložbi radova njegovih polaznika, koliko je bilo i likovnih kolonija, koje su organizovane u selu Cerovac pored Trebinja.

"Djeca koja pohađaju ovaj atelje nisu predodređena da bi trebala da upišu akademiju, već ona upisuju i dizajn, arhitekturu, savremenu umjetnost", objašnjava Ćuk.

ljetni likovni atelje cerovac (3).jpg

Ono što je posebno važno, kaže nam Olivera Ćuk, jeste da svi polaznici prvo što rade je crtež, a upoznaju se i sa osnovama istorije umjetnosti, što je veoma važno za opštu kulturu svakog pojedinca.

Kao rezultat likovnog atelje, u prostorijama "Cerovca" u naselju Luč svake godine pred novogodišnje i božićne praznike organizuje se i izložba čestitki, od kojih se najbolje štampaju i šalju u ime škole brojnim prijateljima, saradnicima i partnerima Obrazovnog centra.

ljetni likovni atelje cerovac (1).jpg