Obogatite ishranu malinama i imaćete više benefita po zdravlje. Malina ima jaka antioksidativna svojstva. To znači da smanjuje djelovanje slobodnih radikala i tako štiti od raka.

maline.jpg

Redovno konzumiranje maline poboljšava izgled tena i štiti kožu od štetnog djelovanja sunca, a od same maline možete da napravite i masku za lice. Ona će učiniti da ten zablista.

Osim benefita za kožu, maline su odlične za probavni i kardiovaskularni sistem. Upotreba malina jača imunitet i štiti od upala.

Zahvaljujući jakim antioksidativnim svojstvima smanjuje se djelovanje slobodnih radikala i tako štiti od raka debelog crijeva, dojke, materice, jednjaka i prostate.

Fitonutrijenti u malini spriječavaju širenje ćelija raka, tako što ih podstiču na apoptozu, odnosno samouništenje.

Dvjesto grama ovog voća sadrži preporučene količine vitamina C. Obiluje i vlaknima, folnom kiselinom, vitaminom K, E5, manganom, magnezijumom, bakrom, kalijumom i omega 3 masnim kiselinama.

Oni čija je ishrana bogata malinom imaju manji rizik da se ugoje i razbole od dijabetesa.

Ketoni u ovim crijevenim plodovima zaslužni su za kontrolu glukoze u krvi. Oni podstiču metabolizam masti i smanjuju masne naslage.

Osim samog ploda i list maline ima ljekovita svojstva. Čaj od lista ove biljke pomaže kod menstrualnih grčeva i jakih krvarenja.