Smatra se da zapanjujuće dvije milijarde ljudi pati od određenog stepena nedostatka gvožđe. A to je posebno uobičajeno kod žena, posebno onih u reproduktivnoj dobi.

zeljezo.jpg

Razlog za manjak gvožđa mogu biti obilna menstrualna krvarenja, nepravilna apsorbancija gvožđa u organizmu te konzumacija lijekova koji ometaju proizvodnju želudačne kiseline.

Takođe, nedostatak životinjskih proizvoda, ako ste vegetarijanac, može ometati unos dovoljne količine željeza iz ishrane.

Ako sumnjate da vam fali gvožđa, preporučuje se povećati unos hrane bogate gvožđem. Ali, ne preporučuje se uzimanje suplemenata gvožđa dok se ne savjetujete s ljekarom opšte prakse koji će vam prepisati pravilnu dozu suplemenata.

Ovo su simptomi koji ukazuju na manjak gvožđa kod ljudi:

Patite li od umora i osjećate li se stalno umorno

Tijelo koristi gvožđe da bi proizvelo hemoglobin, supstancu u crvenim krvnim stanicama koja prenosi kiseonik po tijelu. Kada nemate dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica, počnete se osjećati iscrpljeno.

Lako ostajete bez daha

Ako vaše tijelo učinkovito ne transportuje kiseonik do pluća, može doći do osjećaja nedostatka daha nakon minimalnog napora.

Izgledate blijedo i iscrpljeno

Nisko gvožđe može biti krivac za umoran izgled. Osim toga, ako su unutrašnje usne, desni i unutrašnji dio kapaka manje crveni nego inače, razlog je nizak nivo gvožđa.

Stalno ste bolesni

Osjećate se kao da se stalno borite s jednom beskrajnom prehladom. Istraživanja su pokazala da nedostatak gvožđa može uticati na imuni sistem, što povećava vjerovatnost podizanja infekcija i virusa.

Nepravilno lupanje srca

Osjećate se kao da vaše srce lupa, treperi ili kuca neredovno, često samo nekoliko sekundi ili minuta. Krivac tome je nedostatak gvožđa.

Žudite za neprehrambenim materijama (npr. prljavštinom, ledom, bojom ili glinom)

Ovo može zvučati vrlo čudno, ali to je pravi simptom koji se može pojaviti kada vašem tijelu fali gvožđa. Ova pojava često se javlja u trudnoći, kada je nivo gvožđa nizak pa treba obratiti pažnju.