Uz pažljivo odabran režim ishrane, put do željenog cilja, bilo da je u pitanju zdravlje ili vitka linija - djeluje predvidivo i pod našom kontrolom.

ljetni obroci.jpg

Svjesni smo da je potrebno uložiti trud i vrijeme, ali nas izostanak rezultata ipak ponekad može iznenaditi. Na putu do zdravlja i optimalne kilaže - sami sebi smo često najveći neprijatelj. Iako se zima čini kao godišnje doba sa najviše iskušenja po pitanju hrane i ljeto sprema zamke u ishani, na koje je potrebno obratiti pažnju.

U nastavku sa vama delimo najčešće greške koje pravimo u izboru ljetnih obroka.

1. Biramo sokove za rashlađenje

Kada je napolju vrućina, vjerovatno ćemo za hidriranje odabrati sok sa par kockica leda. Voćni ukus će prijati našem nepcu i našem tijelu, pružajući privremeno rashlađenje.

Ako nam ispijanje zašećerenih sokova pređe u naviku, unosićemo višak kalorija, a žeđ ćemo opet osjetiti poslije kratkog perioda. Zdravija varijanta je hidriranje čistom vodom, dok ćemo voće jesti odvojeno.

2. Konzumiramo voće u neograničenim količinama

Savjetujemo konzumiranje voća umjesto zašećerenih voćnih sokova. Konzumiranjem svježeg voća smo sigurni da unosimo zdrav proizvod u svoje tijelo, a ne razblažene ekstrakte i nepoznate aditive.

Međutim, moramo obratiti pažnju na količinu. Samo voće je često bogato šećerom i, iako je zdravija varijanta od industrijskih slatkiša, može postati prepreka u postizanju željenih rezultata.

3. Preskakanje obroka

Najčešći razlog preskakanja obroka ljeti je vrućina. Može se desiti da tokom vrelih dana izgubite apetit. Preporuka je da ne preskačete obroke, jer ćete na taj način usporiti metabolizam. Osim toga, tijelu će nedostajati energije i vrućina će vas dodatno iscrpiti.

Poznato je da je optimalna fizička aktivnost neophodna da bismo postigli željene rezultate. Ne preskačite obroke, redovno hranite svoje tijelo i unosite dovoljno energije, pa rezultati neće izostati.

4. Kupujemo obroke za ponijeti

Vrućina nas možete natjerati i da zamrzimo kuhinju, naročito šporet. Ukoliko se ne radujete svakodnevnom boravku kraj šporeta, pokušajte da pripremite dovoljno obroka za narednih nekoliko dana.

Meso možete iskoristiti kao sastojak za osvježavajuće ljetne salate. Pečeno ili kuvano meso rasporedite u plastične kutije i stavite u frižider. Kombinacijom različitog povrća i mesa, osmislili ste meni za narednih par dana.

Prilikom pripreme, obratite pažnju na namirnice koje upotrebljavate, kao i vrijeme koje svaka namirnica može provesti u frižideru.

5. Tokom odmora zaboravljamo na kočnice

Odmor služi za opuštanje i zaboravljanje na probleme. Ipak, ako se potpuno prepustimo uživanju, izgubićemo kontinuitet i vrlo lako ćemo se ponovo vratiti bezbrižnom „jedi šta ti se jede“ režimu.

Da se to ne bi dogodilo, obroke i na odmoru prilagodite svom režimu ishrane. U restoranu slobodno zatražite salatu bez dresinga ili integralni hljeb. Podijelite desert sa društvom.

Slobodno vreme iskoristite za razne aktivnosti, kojima ćete sigurno potrošiti bar dio unijetih kalorija.