Tokom vrućih ljetnih dana pokušavamo se rashladiti tako što nosimo na sebi što manje odjeće, kupamo se i boravimo u klimatizovanim ili prirodno ohlađenim prostorima.

To je vanjsko hlađenje, ali neophodno je ohladiti tijelo i iznutra. Ako jedemo vruću i jako začinjenu hranu, pijemo alkohol i kafu, to sve zagrijava naše tijelo i osjetno povećava tjelesnu temperaturu.

Nutricionisti naglašavaju važnost hidratacije i ograničavanja tjelesne temperature te savjetuju da treba da jedemo hranu i pijemo pića koja hlade naše tijelo.

Evo šta nutricionisti preporučuju za jelo i piće ljeti da bismo tijelo ohladili iznutra.

Voda u velikim količinama

Nekima odgovara voda s ledom, a drugima je draža ona sobne temperature. Kako god, samo neka bude u velikim količinama i redovno.

Kokosova voda

Kokosova voda brzo nadoknađuje izgubljenu tečnost u organizmu. Osim toga, bogata je mineralima i vitaminima koji su važni za hlađenje tijela.

Metvica

Listići metvice imaju efekat hlađenja. Možete ih dodati bilo kome piću kao što je limunada ili hladan biljni čaj.

Lubenica

Zbog visokog sadržaja vode lubenica je jedna od najboljih namirnica za osvježenje. Ukusna je, sočna i lagana, te je idealan desert nakon ljetnog ručka. Za dodatno rashlađenje dobro je kombinovati s ananasom i breskvom, ili bilo kojim tropskim voćem. Osim što će vas takav desert osvježiti, osiguraće vam i prijeko potrebne vitamine i minerale.

Krastavac

Ubrajamo ga među namirnice koje hlade upravo zbog visoke količine vode. Zbog niske kalorijske vrijednosti ima vrlo široku primjenu te se koristi u supama, salatama i sendvičima. Krastavac je dobro kombinovati sa tikvicama, patlidžanom ili paradajzom, začiniti limunovim sokom, čime se dobije lako probavljiva i ukusna salata, idealna za ljetne dane.

Paradajz

Zbog svog nutritivnog sastava paradajz je već dugo poznat kao visokovrijedna namirnica. Rado je viđen gost svih ljetnih salata, a u kožici paradajza se nalazi spoj koji djeluje kao prirodna zaštita od sunca, zbog koje će koža duže biti mlada.

Mlijeko s medom

Dodajte čajnu kašičicu meda šolji hladnog mlijeka i učiniće čuda. Tokom vrelih dana u rashlađivanju organizma može vam pomoći i jogurt.

Sok od šipka

Može se pomiješati s uljem badema i uzimati svaki dan. Odličan je za kontrolisanje temperature tijela i mogu ga konzumirati ljudi svih dobi.

Hrana bogata C vitaminom

Odlična je za unutrašnju i vanjsku vrućinu. Narandže, limun i grejp dobro je uzimati tokom ljeta svaki dan. Za rashlađivanje organizma dobro je i drugo voće i povrće. Krastavci, tikvice, paradajz, grožđe, zelena salata, jagode, trešnje, kivi, borovnice i dinja takođe su bogati vodom i hranljivi.

Simptomi pregrijavanja 

Tokom ljeta visoke temperature mogu uzrokovati gubitak tečnosti iz tijela, sakupljanje toksina i dehidrataciju.

Simptomi pregrijavanja mogu biti osjećaj vrućine, znojenje, žeđ, zatvor, mučnina, crvenilo očiju, crvenilo lica, pretjerana osjetljivost, glavobolja, izrasline u ustima ili jeziku ili oko usta, brzi puls, taman urin, pretjerana želudačna kiselina, osjetljivost i upale kože.

Izbjegavajte

Treba izbjegavati pića sa kofeinom, kao i alkoholna pića. Štete tijelu i podižu njegovu temperaturu.

Oprez

Hrana koja hladi nije pogodna za osobe sa simptomima hladnih ruku, nogu, tijela, dijarejom, bolovima u stomaku, manjkom energije i bolnim zglobovima.