Svoj put do najveće istraživačke laboratorije na svijetu – CERN , pronašao je mladi Trebinjac Admir Greljo. Naime, Admir je dobitnik dvogodišnjeg ugovora na poziciji koja se godišnje dodjeljuje dvojici kandidata iz zemalja nečlanica CERN.

Admir greljo.jpg

U konkurenciji od nekoliko stotina prijavljenih, angažman je dobio upravo on, te tako postaje prvi i jedini predstavnik BiH u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja.

Nakon doktorskog studija u Ljubljani, te dva postdoktorska studija u Cirihu i Majncu, 30-godišnji Admir, aplicirao je na prestižnu poziciju istraživača na CERN. S obzirom na veliku konkurenciju, velika očekivanja kaze nije imao, ali među stotinama prijavljenih iz raznih krajeva svijeta upravo je on izabran za novog člana CERN.

– Ja sam zavolio fiziku još od sedmog razreda Osnovne škole, uvijek se družim sa fizikom, razmišljam, čitam, računam, razgovaram, išao sam na takmičenja iz fizike, sve je nekako jako dobro ispalo, i mislim da je ovo poruka da se takve stvari mogu desiti, da nisu nemogće, a moram reći da sam svoje cijelo temeljno obrazovanje stekao u BiH – kazao je Greljo.

A zaposlen je na Odsjeku za teorijsku fiziku, u najvećoj laboratoriji na svijetu za fiziku elementarnih čestica, u kojem su osnovne aktivnosti eksperimentalna mjerenja, sudari visokoenergetskih čestica. Međutim u njegovom fokusu su teorijska proučavanja, te implikacije mjerenja. Svaki dan je drugačiji i zanimljiviji.

– Od nas dolazi ideja kako mjeriti, raditi i ispitivani određene fizičke teorije, ali i razumjeti šta mjerenja znače. Zajedno s kolegama diskutujem, razgovaramo mnogo o fizici, aktuelnim problemima, takođe dan provodim radeći analitičke i numeričke proračune za te eksperimente, pišući naučne radove i povremeno odlazimo na konferencije gdje predstavljamo naučne rezultate – pojasnio je.

Pored angažmana u CERN, već neko vrijeme je gostujući nastavnik na Odsjeku za fiziku, Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, a takođe djeluje kroz Asocijaciju za napredak nauke i tehnologije.

Put do uspjeha, tvrdi, nije bio lagan, no ljubav prema fizici, konstantno učenje, i nadograđivanje razlozi su zbog kojih se Admir danas našao među svjetskom elitom fizičara. Pridružene članice CERN ove godine postale su Hrvatska i Srbija, no BiH spada u red nečlanica, što kako tvrdi, dodatno otežava put naučnika BiH do CERN.

– Ukoliko bi se politički približili CERN našim naučnicima bi bilo dosta lakše, ne samo fizičarima, CERN je ogromna labaratorija koja zapošljava raznorazne struke iz prirodnih i tehničkih nauka – kazao je za N1.

Njegov poziv je fizika, te se akademskim radom planira baviti i nakon CERN, a sljedeći prirodan korak u njegovoj karijeri, bio bi , kaže, osnivanje vlastite istraživačke grupe.