Ove godine ljeto na sjevernoj Zemljinoj polulopti stiglo je danas u 17.54 časova. To je 172. dan u godini, a do kraja godine ostala su još 194 dana. Ljeto će trajati 95 dana, a završiće se 23. septembra 2019. u 16.21 časova (po srednjoevropskom vremenu) kada počinje jesen, saopšteno je iz Trebinjskog astronomskog udruženja /TAU/.

LJeto 2019 ilustracija.jpg

Gledano iz Trebinja, na dan početka ljeta Sunce će se nalaziti u sazviježđu Bika (Taurus) i biće iznad horizonta. U tom trenutku, od Zemlje će Sunce biti udaljeno 152.025.021 kilometara, a svjetlosnom zraku da pređe tu razdaljinu treba osam minuta i 27,10 sekundi.

"Astronomski gledano, ljeto počinje onog trenutka kada Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju nebom dosegne sjevernu povratnicu, najvišu tačku do koje ono dolazi. Taj momenat se zove ljetni solsticij (lat. Sol = Sunce, sistere = stati) ili ljetna dugodnevnica. Tada je dan najduži u godini, a noć najkraća. Sunce će nad horizontom Trebinja provesti 15,5 sati", rekli su u TAU.

Istog trenutka kada kod nas počne ljeto na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima.

Djeca se najviše raduju ljetu jer je tada veliki raspust i sezona kupanja na otvorenom. Ljeto vole i zaposleni jer je tada sezona godišnjih odmora. Samo penzioneri više vole druga godišnja doba jer im velika vrućina smeta.

Ali i ovu godinu građanima Trebinja i turistima na raspolaganju će biti više uređenih otvorenih bazena pa će imati priliku da se rashlade a da pritom ne čekaju na graničnim prelazima prema Jadranu.