Turistička ponuda grada ispod Leotara iz godine u godinu je sve raznovrsnija i turistima nudi nove sadržaje zbog kojih se oni ponovo vraćaju u naš grad i najbolje utiske dijele sa svojim prijateljima.

turisti orjen (2).jpg

Otvaranje "Grada Sunca" sa akva parkom već treću godinu zaredom privlači brojne turiste iz regiona, ali i iz Evrope, koji uživaju u čarobnom adrenalinu jednog od naljepših kompleksa u regionu.

A od ove godine turisti će na raspolaganju imati još četiri nove turističke atrakcije - posjetu Ublima i orjenskom masivu sa licenciranim turističkim vodičem, vožnju u lađama rijekom Trebišnjicom, posjetu ostacima rimskog mosta na Trebišnjici i hodočasničku turu "Staza Svetog Vasilija".

Trebinjac Slavenko Vukasović nedavno je u posjetu orjenskom masivu odveo grupu od 17 Belgijanaca koji su se oduševili prirodom, zubačkim Ublima i Orjenom.

Belgijanci su u Trebinju boravili sedam dana i sve dane su provodili u prirodi.

"Kroz neobavezan razgovor, na najljepšoj lokacijii tog dana-vidikovcu na usponu na Kabao, pitali su me 'gdje su ostali turisti?', a ja sam  im rekao da za sada gotovo da i nema turista na Orjenu, što je sa jedne strane dobro – jer masovni turizam može ugroziti osjetljivi ekosistem, a sa druge loše jer su mogućnosti za planinski turizam ogromne s obzirom na potencijale ovog masiva", kaže za TrebinjeLive.info Vukasović.

Vukasović kaže da se on i svi članovi Planinarskog društva "Vučji zub" nadaju da će područje Orjena i zvanično biti proglašeno zaštićenim područjem i da će na taj način konačno biti spriječen krivolov, nelegalna sječa šume, bacanje smeća.

"Orjen već ima sve preduslove za ovaj status, a dodatno tome u prilog govore i posljednja otkrića velikog broja endemskih vrsta od strane priznatih domaćih i svjetskih naučnika sa kojima naše društvo ima odličnu saradnju", naveo je Vukasović.

turisti orjen (1).jpg

I dok su se turisti iz Belgije odlučili da posjećuju prirodne ljepote oko Trebinja, turistička ponuda našeg grada uskoro će biti proširena i sa deset lađi na rijeci Trebišnjici.

Ove lađe, koje su napravljene u okviru projekta "Život na granici BiH i Crne Gore-stare staze bezvremenskog nasljeđa i tradicije", uskoro će biti porinute, a nakon toga moći će ih iznajmiti svi zainteresovani građani i turisti.

Lađa će moći da iznajme na marini kod Starog grada, nakon čega će imati priliku da sa njima pređu od Banja do stubića kod bazena u Bregovima.

Direktor Turističke organizacije grada Marko Radić kaže da je iz razgovora sa članovima "Vučjeg zuba" saznao da se sve veći broj stranih turističkih grupa javlja za planinarenja.

"Uz članove 'Vučjeg zuba', tu je i naš sugrađanin Siniša Kunić koji, takođe, radi slične ture po brdskim i planinskim vrhovima u blizini Trebinja", kaže Radić.

ladje trebisnjica.jpg

On je istakao da će, osim lađa i posjete prirodnom okruženju, nova turistička ruta biti i "Staza Svetog Vasilija", gdje su već postavili turističke putokaze, napravili promotivni materijal, a u toku je i internet promocija.

"Željeli smo da hodočasnicima koji posjećuju manastir Ostrog pokažemo da je u blizini i svečevo rodno mjesto - Mrkonjići, te manastiri Zavala i Tvrdoš gdje se zamonašio i boravio", kaže Radić.

A nova turistička destinacija za posjetu biće i ostaci rimskog mosta koji je spajao Police i Goricu, za koji postoji vjerodostojna literatura, pa će sada zainteresovani turisti na ruti dugoj nekoliko kilometara imati priliku da posjete Perovića/Arslanagića most, stećke, ostatke rimskog mosta, srednjovjekovni grad Mičevac.