Nakon što je portal TrebinjeLive.info pisao o ostacima rimskog mosta na rijeci Trebišnjici i potvrde iz Muzeja Hercegovine da postoji vjerodostojna literatura, u Turističkoj organizaciji našeg grada već su pokrenuli aktivnosti na valorizaciji ovog lokaliteta, rekao je za naš portal prvi čovjek trebinjskog turizma Marko Radić.

rimski most trebinje (1).jpg

Radić kaže da će Turistička organizacija o rimskom mostu, koji se nalazi na lokalitetu Struge i koji je svojevremeno spajao Police i Goricu, ubuduće zvanično predstavljati kao turističko i kulturno-istorijsko nasljeđe.

"U narednom periodu biće izrađene i promotivne turističke table sa opisom lokaliteta, što će značajno doprinijeti da se rimski most valorizuje i predstavi zainteresovanoj javnosti", naveo je Radić.

U pisanoj potvrdi Muzeja Hercegovine navodi se da se ovaj most nalazio na rimskoj cesti Narona (Metković) - Leusinium (Panik) - Scodra (Skadar), koja je silazila kroz Ljubomir do Moska, gdje je bila raskrsnica puteva.

"Glavni pravac je vodio na istok preko Panika, dok se drugi krak odvajao na jug i preko sela Budoši i Necvijeće silazio u Trebinje na rijeku Trebišnjicu, na lokalitet Struge, odakle je put nastavljao kroz Gornje Police, Pridvorce i Čičevo do Cavtata", naveli su u Muzeju Hercegovine.

A da je riječ o rimskoj cesti, navode u Muzeju, svjedoče ostaci kamenih struktura miljokaza, odnodso kamenih stubova kojim su bile obilježene sve važnije rimske ceste, pa tako i ova i to u selima Budoši i Necvijeće, dok se most nalazio na Trebišnjici.

U Muzeju dalje navode da je ruski arheolog Dimitrij Sergejovski zapisao da je ovaj rimski put prelazio rijeku Trebišnjicu između Gradine u Gorici i Crkvine u Policama, dok arheolog Ivo Bojanovski navodi lokaciju Struge kao mjesto gdje se nalazio taj prelaz.

"Most nikada nije arheološki istraživan", istakli su u Muzeju Hercegovine.

O rimskom mostu na rijeci Trebišnjici za TrebinjeLive.info ranije su govorili arheolog Đorđe Odavić i Poličanin Milenko Kukurić, čija je porodica jedna od najstarijih u ovom trebinjskom naselju, a uz čije imanje se nalazi ovaj rimski most.

Riječ je, kako je tada istakao arheolog Odavić, o najstarijem mostu na rijeci Trebišnjici u širem dijelu grada koji je zabilježen u literaturi.

Trebinjac Milenko Kukurić kazao je tada za TrebinjeLive.info da su mu još kao djetetu pričali o mostu na Trebišnjici koji se nalazi na katastarskoj čestici "Mostine", dok je u njegovoj porodici poznatija pod nazivom "Struge".

Most je građen od kamenja, a bio je premošćen srževim gredama, ali se o njemu danas veoma malo priča.