Plivanje je vježba koja pokreće cijelo tijelo. Sat vremena plivanja sagori skoro isti broj kalorija kao sat vremena trčanja, s tim da nema nepovoljnog uticaja na kosti i zglobove.

plivanje.jpg

Dok plivate, angažovano je vaše cijelo tijelo, a posebno povoljan uticaj plivanje ima na kardiovaskularni sistem. Sve više ljudi opredjeljuje se za ovaj vid vježbanja, posebno za vrijeme ljeta, kada ovakva aktivnost pruža i bonus - rashlađivanje.

U nastavku sa vama dijelimo sve prednosti plivanja, bez obzira na vašu kondiciju, godine ili zdravstveno stanje.

Za početak, plivanje je vežba za cijelo tijelo, od glave do pete. Bez dodatnog stresa za organizam ubrzava puls i tonira mišiće. Redovnim plivanjem ćete postati jači i izdržljiviji. U zavisnosti od stila koji izaberete (najbolje je da kombinujete), jačate određene grupe mišića.

Voda pruža veći otpor od vazduha, pa kretanje kroz vodu zahtijeva dodatno naprezanje cijelog tela.

Ova aktivnost povoljno utiče na cijelo telo - spolja i iznutra. Dok plivate, vaši mišići su u akciji, ali i vaš kardiovaskularni sistem. Plivanjem jačate pluća i srce. Istraživanja pokazuju da redovno plivanje reguliše krvni pritisak i nivo šećera u krvi.

Plivati mogu i osobe s povredama ili hroničnim bolestima, poput astme i artritisa. U nekim slučajevima, plivanje čak pomaže i u oporavku od nastale povrede. Naime, osobe koje muči artritis uočavaju pozitivne rezultate nakon treninga koji uključuje vožnju bicikla i plivanje.

Ako redovno plivate, ova aktivnost će vam pomoći i da izregulišete san. Jutarnji sat plivanja će vam pomoći u borbi protiv nesanice. 

Rezultati istraživanja pokazuju da plivanje ima efekat i na redukciju stresa kao i na podizanje raspoloženja. Ova aktivnost je bezbjedna i za trudnice, a kasnije je odlična zanimacija za cijelu porodicu. Plivanje je jedna od retkih aktivnosti koja se preporučuje budućim majkama tokom sva tri trimestra.

Ako i dalje razmišljate da li je plivanje prava aktivnost za vas, raspitajte se o časovima plivanja na lokalnom bazenu. Priključite se nekom grupnom treningu, kako biste sami ocijenili da li i koliko vam odgovara ova aktivnost. Bitno je da odmjerite svoje snage i da se ne precjenite. Započnite trening lagano i pratite reakciju cijelog tijela.