Rana dijagnoza hroničnog artritisa je najvažnija za uspješno liječenje i očuvanje radne sposobnosti i kvaliteta života oboljelih, ukazano je na skupu u Beogradu o toj bolesti koja, prije svega, pogađa mlađe ljude.

doktor.jpg

Udruženje oboljelih od reumatskih bolesti Srbije kampanjom "Ne odlaži, vrijeme je za rad", nastoji da podigne svijest u javnosti o tome koliko je važno da se rano počne sa liječenjem hroničnog artritisa od kojeg u Srbiji boluje oko 70.000 ljudi, a 35.000 njih ima reumatoidni artritis.

Predstavnici tog udruženja i Udruženja reumatologa Srbije pozvali su nadležne institucije da omoguće da rade i oni kod kojih su reumatske i mišićno-skeletne bolesti izazvale invalidnost.

Pomoćnik direktora Instituita za reumatologiju u Beogradu Predrag Ostojić rekao je da se u prosjeku hronični artritis dijagnostifikuje u roku od godinu dana, a poželjno je najduže tri meseca kako bi se zaustavilo zapaljenje zglobova prije nego što oni budu oštećeni.

"Glavni razlozi što nije kraći postupak dijagnoze bolesti je needukovanost stanovništva, zatim ljekari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti slabo prepoznaju tu bolest, a u Srbiji nema ni dovoljno reumatologa", rekao je Ostojić.

On je istakao da se u Srbiji već deset godina u liječenju hroničnog artritisa primjenjuju svi inovativni, biološki lijekovi i da tu terapiju prima skoro 2.000 oboljelih, među kojima je 200 djece.

To su, kako je objasnio, skupi lijekovi, što je ograničenje da budu dostupni većem broju oboljelih, pa se koriste u slučajevima kada liječenje klasičnim hemijskim lijekovima nije bilo efikasno.