Trebinjac Dragan Milović već 20 godina radi kao profesor engleskog jezika, dok je šest godina trener za ovaj najkorišćeniji svjetski jezik u Barseloni i Londonu.

dragan milovic.JPG

Jezici, kao i matematika, kaže Milović, imaju svoja pravila koja treba da se shvate i nauče, što će svakom čovjeku značajno olakšati učenje novog jezika.

"To me je uvijek fasciniralo - od izgovora do pravila. Uvijek sam volio matematiku i jezike i mislim da su povezani. Matematika na jedan specifičan način pomaže jezicima", kaže Milović u razgovoru za portal TrebinjeLive.info.

A da su matematika i jezici povezani Milović navodi da je otkrio još u osnovnoj školi, a potvrdio u srednjoj i na Geološkom fakultetu u Beogradu, gdje je diplomirao.

"Sa diplomom geologa otišao sam u London, vjerujući da ću tamo raditi u struci. Međutim, počeo sam da radim u jednom centru gdje sam izbjeglicama držao časove engleskog jezika i učio ih radu na računarima. Ubrzo sam dobio stipendiju za studije jezika", priča Milović.

Za vrijeme studiranja, pomagao je studentima oko jezika, a nakon što je diplomirao 1998. godine, dobio je posao koordinator na fakultetu slavistike u Londonu i predavao je srpski i engleski jezik.

„Sada radim na kursevima kao trener budućim profesorima. Da bi neko postao trener, mora da predaje određen broj godina u Engleskoj. Studenti, budući profesori, moraju da rade mjesec dana kurseve koji su super intenzivni ili manje intenzivne na tri ili šest mjeseci”, kaže Milović.

Prema njegovim riječima, za svaki čas se treba pripremati, dok prilikom predavanja treba biti veoma pažljiv, što je i najteži dio posla.

"Treba biti  strpljiv, organizovan, saosjećati sa studentima, ali i ući u njihovu psihu, sagledati kako reaguju na predavanjima i u kakvom raspoloženju dolaze na njih ", naveo je Milović, ističući da je veoma lijep osjećaj kada svoje znanje dijeliš sa ljudima.

Milović kaže da je biti stranac a uz to i trener engleskog u Londonu veoma zanimljiv posao, ali i da Englezi počinju da shvataju da dobar profesor ne mora dolaziti iz engleskog govornog područja.

Ono što ne zaboravlja je odakle je počeo. Zato je Trebinje za njega sinonim divnog, toplog i bliskog doma.

"Uvijek promovišem moj grad jer mi je puno dao - obrazovanje, razmišljanje, ponos", kaže Milović.