Štetne materije se nalaze svuda oko nas - u vazduhu koji udišemo, hrani koju jedemo, naročito ukoliko ne vodimo računa u tom pogledu, pa je obrok usput i s nogu naš čest izbor, a tome da smo izloženi njihovom uticaju doprinose i druge naše navike - nedovoljno sna, izloženost stresu.

unnamed(61).jpg

Sve u svemu, u određenom momentu, naš organizam je prenatrpan toksinima, što se može odraziti na različite načine - počevši od toga da smo umorni i da, recimo, imamo problema sa kožom, do razvoja pojedinih zdravstvenih stanja, ukoliko na vrijeme ne odreagujemo i ne povedemo računa.

Jasno je da ne možemo biti pod staklenim zvonom, ali ono što je važno jeste da prepoznamo koji su to znaci da je naše tijelo prezasićeno toksinima. 

Glavobolje

Uzrok glavoboljama može biti različit, one mogu biti i hronične u vidu migrena, kada je posebno potrebno da se posavjetujemo sa ljekarom. Takođe, učestale glavobolje, naročito kada im niste skloni, su ujedno i znak da se nešto zbiva u vašem organizmu, i da vam on šalje signal.

Ovdje se uglavnom radi o potmulim glavoboljama, za koje nisu karakteristični jaki i oštri bolovi, već u načelu osjećaj smušenosti, kao i gubitak koncentracije takođe.

Problem sa konstipacijom

Veoma neprijatan problem koji se tiče probavnog sistema, koji ukoliko potraje može prouzrokovati i pojavu bolova u stomaku.

Takođe, ovo je ujedno i najočigledniji simptom da nešto radimo pogrešno odnosno da hrana koju unosimo u organizam nije najzdravija moguća opcija. Toksini i nezdrave materije sadržani u hrani djeluju direktno na naš sistem za varenje, prouzrokujući upravo ovakvu vrstu problema.

Pokušajte da jedete svježe namirnice, bez aditiva, sa dosta vlakana, pijte što više vode. 

Neprijatan miris

Kada kažemo neprijatan miris mislimo na problem sa znojenjem. Znojenje jeste prirodan proces, i tiče se upravo izbacivanja toksina iz tijela, ali kada primjetite da miris znoja postaje intenzivniji nego inače, onda je to ujedno i znak da su ti isti toksini u vašem organizmu i te kako nagomilani. To znači da vam je potrebno da se pročistite. 

Da ne zaboravimo i na neprijatan zadah iz usta, koji je možda i ključni pokazatelj da vam je potrebna detoksikacija.

Bolovi u mišićima i zglobovima

Mišići i zglobovi reaguju na različite vrste promjena. U ovom slučaju, ukoliko isključite mogućnost upale mišića nakon nekih fizičkih aktivnosti i ukoliko znate da se niste povrijedili, bolovi u zgobovima i mišićima su signal upalnih procesa, a ti upalni procesi su upravo prouzrokovani nagomilanim toksinima.

Višak kilograma

Ovdje mislimo na naglo dobijanje na težini, iako niste pretjerano promijenili navike u ishrani u pogledu količine hrane odnosno kalorija koje konzumirate na dnevnom nivou. Ovakve promjene su uglavnom hormonski prouzrokovane, a do hormonskog disbalansa mogu dovesti i štetne materije u našem organizmu. 

Poremećaji sna

Ono što se smatra za organizam najmučnijom kombinacijom jeste kada je vaš organizam iscrpljen, a ipak imate problem sa snom. U slučaju kada su toksini nagomilani u tijelu, upravo je to slučaj, jer dolazi do porasta hormona kortizola, koji se direktno odražava na insomniju kao posljedicu. 

Kako da se oslobodite toksina?

Evo i nekoliko ključnih praktičnih savjeta šta sami možete da učinite:

  • Pijte minimum 2.5 litra vode dnevno.
  • Konzumirajte čaj od kamilice i peršuna.
  • Higijena zuba i usne duplje
  • Fizička aktivnost.
  • Ubacite probiotike u ishranu.

Sada znate koje su to situacije u kojima treba da odreagujete, naročito ukoliko se prepoznajete u više stavki kada su pobrojani simptomi u pitanju. Svakako, ono što je uvijek pravi izbor jeste konsultacija sa ljekarom.