Veći broj naših građana je upoznat sa količinom nacionalizma u našem okruženju, a naročito nakon svih dešavanja na košarkaškim utakmicama u Beogradu i Podgorici. To se moglo vidjeti i čuti na samim utakmicama, a još više po reakcijama što običnih ljudi, a pogotovu armije navijača.

Trebinje grad.jpg

Piše: Borko BABALj

Gledao sam utakmicu u bifeu sportske sale u Bregovima i imao sam priliku vidjeti, a bolje reći osjetiti kuda to ide. Atmosfera se samo podgrijava i ne vidim da će se to samo od sebe zaustaviti, bar ne u dogledno vrijeme. Ali o nacionalizmu, uzrocima nastanka ne bih više.

Kako sve ovo ima uticaj na lokalni turizam?

Sigurno će sve ovo izneseno imati uticaj na veliki broj građana iz regiona - gdje otići na godišnji odmor, u posjetu, gdje otputovati, a da to ne bude Crna Gora? Da li je daleka Grčka ili Bugarska, da li se tamo govori našim jezikom - poznata su pitanja, aali kakvi su odgovori na njih kod većine?

Niko to tačno ne zna, ali sigurno će mnogi to pitanje postaviti sebi. Zašto ih onda još ne podsjetiti na naš grad, u kome je mediteranska klima, gdje je blizu more, na koga se još lakše može otići na koji dan, a da se tamo ne mora platiti skupo prenoćište i trošiti poveliki novac za ishranu i druge stvari.

Poznato je da su gosti iz Srbije "zaljubljeni" u naš grad, što zbog njegove ljepote, što zbog iskazane dobrodošlice naših građana, a i zbog već rečenog, mirisa mediterana u njemu.

Upoznati smo sa pomoći srpske vlade da se nastave radovi na uređenju Starog grada, čime će turistička ponuda biti još bolja. Još kada bi se otpočele aktivnosti na otkopavanju kanala oko tog Starog grada, to bi bio pun pogodak.

Šta je ono što bi se moglo i trebalo činiti pred početak sezone godišnjih odmora, kad najveći broj turista namjerava da negdje otputuje?

Što se tiče ciljne grupe bogatih turista, a interesuje ih, prije svega odmor uz vodu, ne trebamo to ni pominjati. Tu je "Grad Sunca" i za aktivnosti propagande svoje destinacije tu su njihove službe koje to najbolje odrađuju. Nema sumnje da će oni sve učiniti da se poveća broj dolazaka u naš grad, a što je novina, to su dolasci sa južne strane, odakle do sada nisu pristizali.

Za veću ciljnu grupu manje bogatih turista, koje želimo privući, moramo mnogo toga da učinimo, kako bi iskoristili povoljni društveni trenutak za to. Stalno ih moramo podsjećati, šta to ima u našem gradu, a sve što tu ima ne zna ni većina stalnih žitelja.

Treba se samo "privući" grupi turista koje vode turistički vodiči i poslušat, pa se iznenaditi, koliko toga ima grad a da mi sami to dovoljno ne vrednujemo. Iznenadio sam se jednom prilikom, kada mi je jedan turistički aktivista rekao da Trebinje prema, recimo Podgorici, ima nemjerljivo veću turističku ponudu.

Izuzev onoga šta imamo šta je ostalo da se uradi u kratkom periodu do godišnjih odmora? Da li uložiti i koliko uložiti, a i ko da uloži, pitanje je, bolje reći moranje.

Šansa se treba iskoristiti jer je očekivana i velika. S obzirom na proteklo vrijeme smatram da bi se mogla urediti kupališta i uložit u te svrhe određena sredstva. Da li će to uvidjet i koliko toga odraditi nadležni, ostaje da se vidi.