Jedina apoteka u Trebinju koja nije u privatnom vlasništvu – gradska apoteka, uskoro bi mogla promijeniti vlasničku strukturu i to nakon što je skupštinksa većina dala saglasnost gradonačelniku Mirku Ćuriću da objavi javni poziv za strateškog partnera.

Apoteka trebinje.jpg

Kako je navedeno u ovoj odluci, usvojenoj na posljednjem skupštinskom zasjedanju, budući strateški partner mora da preuzme postojeće obaveze Javne zdravstvene ustanove „Apoteka“ Trebinje, zadrži zaposlene i obezbijedi redovno snabdijevanje lijekovima.

Planirano je da se i prostor u centru Trebinja, koji koristi ova zdravstvena ustanova, a koji je u vlasništvu grada, dugoročno izda u zakup.

Odbornici većine smatraju da bi ova ustanova, koja je prošlu godinu završila u blagom plusu i čiji je finansijski izvještaj usvojen na istoj sjednici Skupštine grada, ostvarivala veću dobit u partnerstvu, pogotovo ako se uporedi sa poslovanjem privatnih apoteka.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić tvrdi da nije riječ o privatizaciji, nego o pokušaju da se nađe način da Apoteka, čiji je osnivač grad, unaprijedi poslovanje.

Objaviću javni poziv u skladu sa odlukom gradske Skupštine, a u slučaju da se izabere strateški parnter, saglasnost na prijedlog ugovora između Grada Trebinja, Javne zdravstvene ustanove „Apoteka“ i strateškog partnera daju odbornici uz predhodno pribavljeno mišljenje Pravobranilaštva RS – objašnjava Ćurić.

Direktorka trebinjske „Apoteke“ Danica Milutinović kaže da ova ustanova, koja ima poslovnice u svim hercegovačkim opštinama osim Bileće, posluje pozitivno i da je u posljednjih devet godina uspjela da vrati dugove iz ranijeg perioda i ugled ustanove.

Svi poslovni prostori su adaptirani, poslovne jedinice sertifikovane i kvalifikovane, obaveze prema radnicima i državi se redovno izmiruju. Ovo je finansijski stabilna i kadrovski obezbeđena ustanova. Nemamo nikakvih dugovanja, osim tekućih obaveza prema dobavljačima – istakla je ona.

Milutinovićeva je dodala da je sve to jako dobra osnova za pregovore sa eventualnim strateškim partnerom, jer pred sobom nema gubitnika.

– Poštovaću skupštinsku odluku i bilo bi idealno da se nađe partner koji će obezbijediti bolje poslovanje, ali radnici se moraju zaštiti i naći poslodavac koji će i dalje izmirivati obaveze prema zaposlenima i obezbijediti opstanak ustanove – istakla je direktorka „Apoteke“.

Dok odbornici vladajuće većine smatraju da je ovo pokušaj da se unaprijedi rad trebinjske „Apoteke“ opozicioni odbornici su mišljenja da je riječ o privatizaciji.

– Ovo je prvi korak da se vidi postoji li način da se unaprijedi rad gradske apoteke i naš cilj je unaprijediti poslove i prihode. Nismo donijeli odluku na štetu radnika – rekao je Srđan Simović, odbornik SNSD.

Vidomir Begenišić, odbornik SDS u Skupštini grada misli da je riječ o privatizaciji „gradske“ apoteke.

– Sumnjam da je javno-privatno partnerstvo. Ako ova ustanova nema neizmirenih obaveza, koje će onda obaveze preuzeti budući strateški partner, jedino od izdavanja prostora. Indikativno je da je direktorka o ovome saznala iz medija – istakao je Begenišić.

Zaposleno 13 radnika

U JZU „Apoteka“ Trebinje koja ima još četiri poslovnice u Hercegovini zaposleno je ukupno 13 radnika. Apoteke su u gradskim prostorima smještene samo u Trebinju i Nevesinju, u Ljubinju imaju svoj prostor, u Gacku su u prostorijama RiTE, dok su u Berkovićima u objektu koji je u privatnom vlasništvu.

Gradska apoteka je bila jedina zdravstvena ustanova te vrste do devesetih godina prošlog vijeka, kada su se u Trebinju počele otvarati prve privatne apoteke. Kao Javna zdravstvena ustanova posluje od 2001. godine. Posljednjih godina naglo raste broj novootvorenih privatnih apoteka, kojih je trenutno petnaestak na jugu Srpske.