Na rijeci Trebišnjici izgrađeno je više od 50 mostova, ali o jednom, onom najstarijem koji je izgrađen u Trebinju, zna se veoma malo. U trebinjskom naselju Police, kod izvorišta Studenac, i danas se vide ostaci rimskog mosta koji je spajao dvije obale rijeke, a o kome svjedoče samo štura literatura i velika kamenja u vodi, piše TrebinjeLive.info.

rimski most trebinje (1).jpg

Iako je riječ, kako navodi arheolog Đorđe Odavić, o najstarijem mostu na rijeci Trebišnjici u širem dijelu grada koji je zabilježen u literaturi, o samom mostu do sada niko nije pisao, a mlađe generacije Trebinjaca ne znaju da se u neposrednoj blizini grada nalazio most koji svojim stilom gradnje nije zaostajao za Trajanovim mostom na Dunavu koji je postao evropska atrakcija.

Odavić kaže da je ovo veliki turistički potencijal samog Trebinja, ali da most, nažalost, nije predstavljen u zvaničnim turističkim prospetima grada, a da o postojanju samog mosta zna mali broj Trebinjaca i to, uglavnom, oni čija je struka arheologija ili istorija.

On navodi da se ovaj most nalazio na rimskom putu, koji je tada velika republika, kasnije carstvo, koristilo za kretanje vojnika, vojne opreme i trgovaca, ali i prenošenje važnih vijesti, s obzirom na činjenicu da je površima ove države u pojedinom periodu dostizala i 6,5 miliona kilometara kvadratnih.

“Ovo je idealna prilika da se napravi nova turistička ruta koja bi počela od Arslanagića mosta, preko ploče župana Grda iz 12. vijeka, ovog rimskog mosta, natpisa i ležaja popa Bokčina iz 14. vijeka do Brankovića kule i srednjovjekovnog grada Mičevca”, kaže Odavić.

A sada je takva situacija, upozorava Odavić, da se turistima predstavljaju Stari grad, platani, nekoliko crkava i džamija. To, kaže, treba promijeniti jer Trebinje ima veliki potencijal koji je, nažalost, neiskorišćen iako “od table do table Trebinje” ima više od 20 nacionalnih spomenika.

Odavić navodi da se i dalje može vidjeti rimski put koji danas izlazi na novoizgrađeno naselje Bogdanića Do, širine oko tri metra, dok je most, prema pretpostavkama, bio širine oko četiri metra.

“A osim ovog u Policama, postoji još jedan rimski most na Trebišnjici i to kod Kosjereva, gdje ima i natpis da je taj most obnovljen u prvom vijeku. Znači, zna se da Trebinje imaju dva rimska mosta, a o tome niko ne govori i niko se ne trudi da ih turistički valorizuje”, ukazao je Odavić.

rimski most trebinje (2).jpg

Trebinjac Milenko Kukurić, čija je porodica jedna od najstarijih u naselju Police i čije se imanje nalazi neposredno uz rimski most, kaže da su mu još kao djetetu pričali o mostu na Trebišnjici koji se nalazi na katastarskoj čestiti "Mostine", dok je u njegovoj porodici poznatija pod nazivom "Struge".

"Baš ovdje kod ovih kamenja od rimskog mosta učili smo da plivamo. Sada se vidi nekoliko kamenja, a mnoga je odnijela voda nekoliko metara nizvodno od mjesta gdje bi inače trebala da budu, dok su pojedina korišćena i za pravljenje jazova", priča Kukurić.

Most je građen od kamenja, a bio je premošćen srževim gredama, ali se, priznaje Kukurić, o njemu veoma malo i danas priča, ne shvatajući zbog čega je to tako.

"Kad sam vidio da ova činjenica, koja nije rekla-kazala, već je utemeljena stručnom literaturom koja je dostupna široj javnosti, malo koga u Trebinju interesuje, odlučio sam da u njegovoj neposrednoj blizini izgradim jedan objekat od kamena i drveta u kome će svako koga interesuje dobiti informacije o ovom značajnom mostu antičkog perioda", rekao je Kukurić.

On kaže da je na raspolaganju Turističkoj organizaciji i Muzeju Hercegovine da od rimskog mosta naprave novi turistički brend, ali i da pokrenu inicijativu za njegovo proglašavanje nacionalnim spomenikom kao značajnim kulturno-istorijskim nasljeđem Republike Srpske.

Do nekadašnjeg mosta izgradio je stazu sa stepenicama, da svi zainteresovani mogu da dođu i pogledaju ostatke antike. Staza je sagrađena od kamena, čime je zadržan autentičan ambijent tog područja.

rimski most trebinje (3).jpg

Direktor Turističke organizacije grada Trebinja Marko Radić kaže da ova ustanova ne raspolaže informacijama vezanim za pomenute ostatke rimskog mosta.

“Međutim, ukoliko nadležne institucije potvrde da se radi o jednom takvom značajnom objektu, smatram da bi to bilo interesantno turistima i da bi Turistička organizacija u saradnji sa relevantnim ustanovama učinila sve da taj lokalitet valorizuje u turističke svrhe”, naveo je Radić.

On kaže da bi, u tom slučaju, rimski most smjestili i u turističke prospekte, ali i postavili adekvatna obilježja koja bi ukazala o njegovim ostacima.

Trebinje je, inače, grad sa najvećim brojem nacionalnih spomenika u Republici Srpskoj i BiH, a čiji Stari grad, naselje Krš i uži centar grada uskoro treba da budu proglašeni, takođe, nacionalnim spomenikom.