Kako mnogi vole da istaknu, to što je ženama omogućeno da na svijet mogu da donesu novi život, pravi je dar prirode. Ipak, iako je nesumnjivo tako, često kod trudnoće ne ide uvijek sve tako glatko.

trudnoca test.jpg

Mnogi parovi se součavaju sa teškoćama, pa se u određenim situacijama konstatuje i sterilitet, koji se potom liječi, a mnogi se odlučuju i za vantjelesnu oplodnju.

Sa druge strane, često i kada se ne dijagnostifikuju nikakvi problemi sa plodnošću, do trudnoće ne dolazi tako lako. Stoga nije ni toliko neobično zašto se formiraju mnogi mitovi o tome šta utiče pozitivno, a šta negativno na plodnost. 

Otkrivamo vam koji su to najčešći mitovi o plodnosti za koje morate da znate. 

Kontraceptivne pilule mogu negativno da utiči na plodnost

Tačnije, ovdje zabluda ide u dva smjera. Prvi je ovaj koji je pomenut u podnaslovu, a drugi suprotan - da se plodnost kod žena zapravo višestruko povećava u periodu nakon što su prestale sa korišćenjem kontraceptivnih pilula.

U svakom slučaju, postoji samo jedan zvaničan medicinski stav - menstrualni ciklus se nakon prestanka uzimanja pilula vraća na staro, što otvara mogućnost ka začeću.

Svakako, podsjetimo se da su različiti razlozi zbog kojih ljekari prepisuju ovu vrstu medikamenata - hormonski disbalans, problemi sa bubuljicama i slično i svakako uvijek treba da postupate po njihovom savjetu. 

Neredovan ciklus je indikacija za sterilitet

Nekim ženama je menstruacija tačna gotovo u minut i sat, i to od momenta kada su je prvi put dobile, dok kod drugih žena nisu rijetke oscilacije u kašnjenjima, i po 10-ak dana, pa ni izostanak menstruacije u trajanju od mjesec dana li više, naročito u tinejdžerskom dobu.

Naravno, to uvijek podrazumijeva odlazak kod ginekologa na pregled i dijagnostiku. Nerijetko se radi o hormonskom disbalansu.

Međutim, to nikako nije indikacija da će postojati problem sa plodnošću. Jedino o čemu ovdje možemo da govorimo jeste to da možda plodni dani nisu onako ustaljeni kao kad se menstrualni ciklus javlja na svakih 28 dana, odnosno da ovulacija nije 14. dana ciklusa. Ipak, to i dalje ne znači da do ovulacije ne dolazi.

Laptop u krilu utiče negativno na plodnost

Ispitivanja su pokazala da preko 30% ispitanika misli da laptop u krilu koji se zagrijava negativno utiče na zdravlje reproduktivnih organa, naročito na pokretljivost spermatozoida. Sa druge strane, ne navode se nikakvi dokazi koji bi tu tezu i potkrijepili. 

Način života i ishrane utiče na plodnost

Ovdje stvari stoje drugačije, kada je uticaj spoljnih faktora u pitanju. Nivo stresa kome smo izloženi, hrana koju jedemo, pušenje, konzumiranje alkohola, sve to ima značajan uticaj na reprodukciju i kod muškaraca i kod žena.