Proljeće je uvijek dodatna inspiracija za svaki posao ili hobi kojim se neko bavi. To važi i za našu sugrađanku Milijanu Zirojević, koja već desetak godina pravi unikatan nakit za žene i djevojčice.

milijana zirojevic jana nakit trebinje (2).jpg

Ipak, početak proljeća je ono što Milijani svake godine stvara novu inspiraciju da nekog od svojih kupaca po ko zna koji put obraduje šnalom, brošom, rajfom, ukosnicom.

Kod Milijane nakit naručuju sve dame koje žele da na sebi imaju nešto lijepo, autentično i neobično i što će ih izdvojiti u "moru" istih proizvoda koji se mogu kupiti u prodavnicima ili radnjama bižuterije.

Svoje proizvode pravi ručno, pletenjem ili šivenjem, i to od različitih materijala. Najdraže joj je kada dobije narudžbu da to što neko želi bude od tkanine, tada, priča nam, posebno uživa u svom hobiju i stvaranju zaštitnog znaka za svog kupca.

"Gledam da odgovorim na svaku želju kupaca. Najčešće mi naručuju proizvode koje su vidjele na internetu ali ne mogu da dođu do njih ili su oni preskupi. Tada stupam na scenu, uzimam stvar u svoje ruke i pravim proizvod. Međutim, moj proizvod je uvijek koliko-toliko drugačiji", priča Milijana.

milijana zirojevic jana nakit trebinje (6).jpg

A da napravi neki proizvod treba joj, nerijetko, i duže od jedne sedmice. Tako je jedne prilike dobila narudžbu da napravi rajf za jednu djevojčicu, ali da se on slaže sa bijelom haljinicom koju će ona da nosi na jednoj svadbi.

Milijana je napravila četiri rajfa, a djevojčica je izabrala jedan i sa ponosom ga, kako su joj kasnije rekli, stalno nosi.

To je ono zbog čega uživa u svom hobiju. 

"Najviše volim kada neku djevojku vidim u gradu a da nosi moj proizvod. Tada sam baš srećna, znači da joj se to svidjelo, da joj odgovara i da, kako mi žene to kažemo, predstavlja nju samu", priča Milijana.

Za ovo zanimanje najvažnija je ideja, međutim, Milijana nam govori da rijetko kad, kada počne da pravi neki proizvod, može da pretpostavi na šta će on na kraju da liči. Uglavnom, počne da pravi, a tek pri samom kraju vidi šta će da dobije kao finalni proizvod.

milijana zirojevic jana nakit trebinje (4).jpg

Inspiracija su joj mnoge stvari, a osim proljeća, tu su i njene dvije kćerke kojima često ispunjava želje. One uvijek dobiju ono što žele ili njihova bujna mašta zamisli, zbog čega Milijana uvijek, htjela ili ne, ima posla i usavršava ovaj svojevrsni  zanat.

"Njima dvjema ispunjavam sve želje. Dobiju ono što žele - od šnalica do rajfa. Te proizvode objavim na 'Fejsbuk' i 'Instagram', pa nije rijedak slučaj da me odmah kontaktira neka majka da to želi i za svoju djevojčicu. Napravim to što želi, ali se uvijek razlikuje bar po jednom detalju", navodi Milijana.

Na ideju da pravi nakit došla je nakon što je njen talenat prepoznala njena prijateljica Dijana Vidić. Tada je napravila svoj prvi rajf, koji i danas, poslije deset godina, i dalje nosi.

Najčešći kupci su joj Trebinjke, a zbog sve većeg interesovanja nedavno je napravila i nalog na "Instagramu", pa sada narudžbe dolaze i iz ostatka Hercegovine, nerijetko i iz Dubrovnika i Herceg-Novog.

milijana zirojevic jana nakit trebinje (1).jpg

Novi kupci najčešće je pitaju kako pravi proizvode, od kojih materijala i gdje ih nabavlja. Iznenade se kad čuju da je svaki proizvod ručni rad, a nakon što ga kupe mnogi joj pošalju poruku, ali i nove kupce.

Za Milijanu je najveće iznenađenje bilo kada je njenom štandu na trebinjskoj pijaci, koji je držala do prije nekoliko godina, prišla jedna djevojčica i kupila rajf i naušnice.

"Naredni dan, ta ista djevojčica dolazi u pratnji Monike Beluči. Iz razgovora sam saznala da joj je to kćerka, a slavna glumica mi je naručila dva para naušnica. Bila sam iznenađena i ponosna", kaže Milijana.

Kada sam joj predala naušnice, Monika ih je zagledala, onda se nasmijala, zahvalila se i na engleskom jeziku mi rekla da joj se sviđaju.

Za sve proizvode koje napravi daje, ni manje ni više, nego doživotnu garanciju. 

Desi se, kaže, da nekad neki proizvod treba "popraviti", i to radi svim svojim kupcima, mada su takve stvari prava rijetkost.

milijana zirojevic jana nakit trebinje (5).jpg

A osim pravljenja, Milijana popravlja i tuđi nakit.

Tako joj donesu po punu kesu neiskorišćenog nakita, od koga ona napravi sasvim novi komad aksesoara.

Cijena njenog nakita je od tri do 20 KM, a neki specifičniji zahtjevi dosegnu cijenu i do 30 KM.

Najvažnije je da su kupci zadovoljni, da se ponovo vraćaju i da Milijanu preporučuju svojim prijateljima.

Milijanu možete da pratite na Instagramu i Fejsbuku.

milijana zirojevic jana nakit trebinje (3).jpg