Trebinjac Boško Popovac starom drvetu masline daje novi život kroz predmete koje od nje prave, što je izazvalo veliko interesovanje za njegove radove koje prodaje na trebinjskom korzou.

bosko popovic.JPG

Popovac kaže da od drveta masline napravi sve što poželi, šaleći se da novi predmet tokom noći sanja, a tokom jutra ga pretvori u javu.

"Drvo masline je vrlo zahtjevno. Ono se može da se obrađuje jedino uz pomoć brušenja. To nije toliko čudno ako se zna da se ova vrsta drveta ne doživljava kao bilja već kao 'ljudsko biće koje ima iscjeliteljske moći'", priča Popovac.

Ljubav prema ovom drvetu, koj3 potiče iz istočnog Mediterana, već 17 godina je prisutna kod Boška Popovića, dok se posljednje četiri godine profesionalno bavi ovim sportom.

"Ovaj posao se radi samo u Tunisu i Grčkoj, a znam za jednog majstora koji radi na Braču, ali mašinski, ne ručno kao ja", navodi Popovac.

Izrađuje predmete za ugostiteljstvo i kuhinju kao što su plate za rezanje i serviranje sira, bifteka, pršuta, te predmete koji su namijenjeni enterijeru i dekoraciji.

Ide na sve sajmove u regionu i njegovi proizvodi se kupuju duž cijele bivše Jugoslavije.

"Imam 12 vrsta bušilica na kojima sam ukomponovo da mogu jednostavno i brzo da obrađuju drvo, jer se ono ne može tesati i rezati savremenom tehnologijom. Uz mene je uvijek i prađedovo dlijeto i maca", iskren je Popovac.

U ovom poslu ima i jedan problem koji je sve veći - sirovinu nabavlja iz Grčke.

Ipak, to ga ne sprečava da bude profesionalac u svom poslu i prepoznatljiv majstor na ovom podneblju.