Jedan od najstarijih gradova u svijetu, Hefej, koji broji dvije hiljade ljeta, univerzitetski centar najmnogoljudnije zemlje na svijetu bio je u proteklom period dom jednom Trebinjcu, Nebojši Kaporu, nekada treneru najmlađih kategorija u Fudbalskom klubu “Leotar”.

nebojsa kapor kina trebinje (1)2.jpg

Čisto sumnjamo da je ovaj mladi čovjek, dok je radio sa djecom na nekom od trebinjskih fudbalskih terena, koji su daleko od odrednice tereni, ikada i pomislio da će jednog dana raditi u gotovo savršenim uslovima. I to sa mladim fudbalerima ovog univerziteta, koji su pokazali i te kako zavidno znanje i umjeće.

“U Kinu sam otišao tako što sam od prijatelja dobio poziv da zajedno sa njim predajem fudbal na jednom kineskom univerzitetu. To je nešto kao DIF kod nas. Kada sam dobio poziv, imao sam tremu. Kina je ipak daleko, nisam znao s kim ću raditi, kakvi će biti uslovi za rada. Srećom, nisam imao mnogo vremena da razmišljam, u momentu sam odlučio i otišao. I vjerujte da sam prezadovoljan. Ni u jednom trenutku nisam zažalio”, kaže Nebojša.

Kina je, to i papagaji znaju, zemlja u velikoj ekspanziji u nauci, medicine, privredi, a u sportu i te kako velikim koracima grabi naprijed.

“Kinezi su nevjerovatni po pitanju svega. Kod njih se na ulici može vidjeti napredak. Veliki broj odličnih trenera i igrača je otišao da igra i trenira klubove u Kini. U gradu Hefej, u kome smo mi bili postoje tru univerziteta. Naš univerzitet pohađa 10.000 studenata, a sudeći po tome da je naš univerzitet najmanji, to je ogroman broj”, navodi Nebojša.

nebojsa kapor kina trebinje (1)3.jpg

O uslovima ne treba trošiti riječi. Sve je na vrhunskom nivou.

“Studenti imaju svoje zasebne prostorije, dva odlična terena za vježbanje, jedan sa prirodnom i jedan sa vještačkom travom, ikao i sve potrebne uslove za rad. Svi studenti su veoma odgovorni i znaju da raspodijele svoje vrijeme. Na nastavu nikada ne kasne, jer ako zakasne profesori ih kazne trčanjem na 20 kilometara. Kinezi su dugo vremena imali pravilo da porodica može imati samo jedno dijete, pa su roditelji svoju djecu čuvali i nisu im dozvoljavali da se povrijede. Mnogi stručnjaci misle da zbog toga oni, za sada, ne prave neke značajnije uspjehe u sportu. Imaju tu 'barijeru'. Zbog toga Kineskim fudbalerima treba borbenost na terenu, ta želja za pobjedom, jer to je jedino što im nedostaje. Kod nas bi rekli 'fali im ciganluka', ali kada to premoste biće respektabilna sportska sila”, ubijeđen je Kapor.

nebojsa kapor kina trebinje (1)1.jpg

On nam dalje priča da grad Hefej uopšte nema svoj fudbalski klub.

“Bez obzira na sve, gradske vlasti su 2008. izgradili sasvim moderan stadion na kome su odigrane svega tri fudbalske utakmice. Ipak, tu se održavaju koncerti i atletska takmičenja. U ovom gradu je smješten Univerzitet za nauku i tehnologiju Kine na kom se školuju vrhunski stručnjaci. Najviše je studenata iz Kine, ali je veliki broj i talenata iz cijelog svijeta koji se odlučuju na to da svoje znanje unapređuju upravo u ovoj instituciji. U Hefeju je smješteno i odjeljenje Kineske naučne akademije. Priroda u Hefeju je impresivna. Na sjeveru, grad je oivičen rijekom Huajhe, na jugu rijekom Jangce, dok se na jugoistoku grada nalazi predivno jezero Čaohu nestvarno plave boje. U Kini inače svaki grad ima svoje drvo i svoj cvijet. Drvo ovog grada je julan, dok je cvijet nara gradski simbol”, kaže nam sa radošću Nebojša Kapor.

On izražava nadu da će se u Kinu vratiti početkom aprila kada će i nastaviti sa radom i stručnim napredovanjem.