Osim što se koristi kao začin i djeluje kao efikasan lijek, bijeli luk sagorijeva masnoću i pomaže u detoksikaciji.

Istraživanja su pokazala da bijeli luk može biti efikasan u procesu mršavljenja, te da treba da bude neizbježan dio ishrane. Bijeli luk je bogat izvor vitamina B6 i C, vlakana mangana i kalcijuma, a uz to igra i ključnu ulogu u kontrolisanju tjelesne težine.

Istraživanje objavljeno u časopisu "Journal of Nutrition" navodi da je bijeli luk usko povezan sa sagorijevanjem masnoće. Dokazano je da alicin, prisutan u bijelom ruku, stimuliše proces sagorijevanja masti.

Eksperti preporučuju da svakodnevno jedenje bijelog luka predstavlja odličan način za efikasno mršavljenje. Bijeli luk je prirodni diuretik, te povećava proizvodnju urina u organizmu, što na kraju dovodi do gubitka masti. Osim toga, bijeli luk efikasno pomaže pri sagorijevanju masnoće u pojasu trbuha povećanjem potrošnje energije.

Posebno je korisno konzumiranje sirovog bijelog luka s vodom u jutarnjim časovima. Možete da dodate u toplu vodu sok od limuna i bijeli luk, a potom da to odmah popijete. Ova kombinacija rezultuje gubitkom tjelesne težine.

Poznato je da bijeli luk smanjuje apetit i da čovjeka duže čini sitim, a time spriječava prejedanje. Takođe daje energiju i sagorijeva višak kalorija, a uz to poboljšava metabolizam i imunitet.

Istraživanja su pokazala da bijeli luk održava nivo holesterola u krvi. Dokazano je da konzumacija bijelog luka direktno utiče na krvne sudove i holesterol.

Bijeli luk povećava nivo testosterona, a to rezultuje snažnijom erekcijom i dodatnom energijom.

Bijeli luk je odličan za detoksikaciju jer uklanja sve toksine i poboljšava probavu, ali ga ne treba jesti u prevelikim količinama. Najbolje je potražiti savjet nutricioniste.

Negativna strana je svakako miris bijelog luka, ali se i taj problem može riješiti tako što ćete ga progutati, a ne žvakati. Na taj način ćete izbjeći zadah i podrigivanje.