O trans-mastima se vrlo često priča u kontekstu zdrave odnosno nezdrave ishrane, i skoro pa je stvoren tabu o tome da li treba da ih konzumiramo ili ne.

trans masti.jpg

U vezi sa tim često nastanu i zablude, naravno uslijed nedostatka informacija na ovu temu. Kao na primjer zabluda da su sve trans-masti iste.

Stoga, kako biste znali šta je po vaš organizam zdravo i poželjno, a šta je to što treba da izbjegavate, prvo se dobro informišite o tome šta ova vrsta sastojaka podrazumijeva.

Prvo i osnovno, postoje prirodne i postoje vještačke trans-masti, i da - bitno se razlikuju. 

Prirodne trans-masti su komponente uzete iz životinjskog crevnog sistema, i čine 3 do 5% masti u mliječnim proizvodima, kao i 3 do 9 % masti u proizvodima od govedine i jagnjetine.

S druge strane, vještačke to jest industrijske trans-masti se dobijaju nakon što se namirnice industrijski procesuiraju, kako bi se produžio njihov rok trajanja, i one za razliku od prirodnih, od kojih su neke i poželjne, su štetne po vaše zdravlje.

U svakom slučaju, i kod prirodnih treba razlikovati trans-masti koje su dobre i poželjne, od onih koje treba izbjegavati, a naročito treba biti oprezan sa vještačkim trans-mastima.

Dobre prirodne trans-masti

Pojedine prirodne trans-masti, koje se nalaze u govedini, mliječnim proizvodima, potom one trans-masti koje nalazimo u avokadu, kokosovom ulju, kao i orašastim plodovima, i te kako treba da konuzimirate jer su dobre za vaše zdravlje - pozitivno utiču na rad srca, vaskularni sistem, pomažu kod gojaznosti.

Dakle, ne treba da ih isključujete iz ishrane, jer nije tačno da su sve štetne već da pazite koje birate. Tako, kada pravite kolače, vaš izbor svakako treba da bude puter, a ne margarin.

Vještačke trans-masti

Iz već pomenutih razloga, kod vještačkih trans-masti ne postoji dilema, one su i te kako loše po vaše zdravlje. Redovnim konzumiranjem mogu dovesti do ozbiljnih oboljenja:

Rizik od srčanih i vaskularnih oboljenja - U ovom slučaju se ne radi o pretpostavkama, već o činjenicama koje su bazirane na načnim istraživanjima.

Rizik od srčanih udara i začepljenja atrerija se kod onih koji jedu vještačke trans-masti uvećava za više od 20%. Takođe, kod onih koji su dobre masti zamijenili lošim trans-mastima, dobar holesterol se smanjio za 21%, što je ozbiljan rizik.

Rizik od kancerogenih oboljenja - Loše trans-masti se dovode u vezu i sa kancerogenim promjenama, mada su istraživanja na ovu temu tek u povoju.

Dijabetes - Čvrsta veza između dijabetesa i loših trans-masti još nije uspostavljena, ali veliki broj analiza i to prvenstveno nad ženama (više do 80.000 žena je obuhvaćeno studijama) otkrivaju da se rizik od dijabetesa uvećava za čak 40%. Takođe, da ne izostavimo i problem sa gojaznošću. 

Refluks želudačne kiseline - Želudačna kiselina koja može izazvati brojne neprijatnosti uvijek je povezana sa lošim mastima.

Šta da izbjegavate?

U nekim slučajevima nam je lako da razlikujemo dobre od loših trans-masti. Ipak, one loše su nekad prikrivene.

Zato evo savjeta koje vrstu namirnica bi trebalo da izbjegavate: Smrznuta hrana, pržena hrana, kupovni puter od kikirikija, margarin - vještački proizvod koji samo imitira puter to jest maslac, krofne, hamburgeri, konzervirana hrana.