Zimski potencijal izletišta Ubla kod Trebinja je u potpunosti neiskorišćen, a od ovog krajolika iznad našeg grada mogla bi se, uz, doduše, znatna ulaganja, napraviti nova turistička destinacija koja bi naš grad predstavila i kao značajno zimsko mjesto za odmor i uživanje.

ubla trebinje 2.jpg

Ubla se nalaze na svega 20-ak kilometara od Trebinja, a tokom proteklog vikenda bila su mjesto dobrog druženja i sankanja brojnih Trebinjaca, posebno onih najmlađih, koje su roditelji doveli da osjete snježnu čaroliju orjenskog masiva.

Geografski položaj ovog izletišta daje mu dodatni adut u zimskim mjesecima, pa bi se na Ublima, smatraju u Planinarskom društvu "Vučji zub", ponovo mogle vidjeti komšije iz susjednog Dubrovnika, Herceg-Novog i Kotora, ali i veći broj naših sugrađana.

Ovaj položaj je više nego odličan jer se nalazi u samom zaleđu svjetskih turističkih destinacija koje godišnje posjeti veliki broj turista iz čitavog svijeta, a u prednosti je i zbog evidentnog nedostatka zimskog odmora za stanovnike ovih mjesta.

Međutim, na Ublima danas osim snijega nema neophodne opreme, koja bi se uz planska ulaganja mogla već za nekoliko godina instalirati i staviti na raspolaganje gostima, uz, naravno, adekvatnu marketinšku kampanju.

ubla trebinje.jpg

Ubla su, podsjećaju u Turističkoj organizaciji grada Trebinja, i pred devedesete godine prošlog vijeka, bila omiljena destinacija za ljubitelje prirode i skijanja, naročito iz Dubrovnika, čiji pojedini stanovnici i danas imaju vikendice ispod masiva Orjena.

"Ovo izletište posjeduje izuzetne prirodne i reljefne karakteristike koje nude brojne mogućnosti kada su u pitanju rekreativno bavljenje zimskim sportovima, uživanje u prirodi i izletnički turizam, a predstavlja savršen izbor za sve one koji traže tišinu, bijeg od svakodnevnice, odmor u hladu četinarske šume, te direktan dodir sa prirodom", kažu u Turističkoj organizaciji.

Zato je, više je nego jasno, neophodno u što skorije vrijeme pokrenuti aktivnosti na uređenju i adaptaciji ski-staze i postavljanju ski-lifta, sa sistemom za vještačko osnježavanje, te jezerom za akumulaciju vode koja će uskoro biti dostupna na Ublima.

Članovi Planinarskog društva "Vučji zub" već nekoliko mjeseci sprovode aktivnosti na uređenju planinarskog doma, koji će biti na raspolaganju svim istinskim ljubiteljima prirode, koji će, već iduće godine, u njemu moći da se odmore i popiju čaj.

"Uskoro dolazi i voda na Ubla, što znači da se može postaviti i snježni top koji bi proizvodio snijeg kad nema padavina (niskih temperatura ne nedostaje). Tako bi cijelu zimu porodice sa djecom mogle da idu na Ubla i uživaju u zimskim radostima", navode u Planinarskom društvu "Vučji zub".

Video: Slavenko Vukasović