Spomenik oslobodiocima Trebinja u Prvom svjetskom ratu na Trgu slobode u ovoj godini će biti u potpunosti očišćen, a biće mu vraćen i prvobitni izgled, pa će ovaj poklon velikog pjesnika Jovana Dučića ponovo biti ograđen kako više ne bi bio improvizovana tezga za pijačne proizvode.

spomenik-oslobodiocima-trebinje.jpg

U Udruženju ratnih dobrovoljaca od 1912. do 1918. godine, njihovih potomaka i poštovalaca kažu da je Gradska uprava dala punu podršku za ove aktivnosti, čija će realizacija, kako navode, početi u ovoj godini.

Spomenik će u potpunosti biti očišćen, a biće postavljeni i kameni stubovi i lanci, koji su se oko spomenika nalazili krajem tridesetih, tokom četrdesetih i početkom pedesetih godina 20. vijeka, nakon čega su iz nepoznatih razloga uklonjeni.

Predsjednik ovog Udruženja Vujadin Vuković kaže za TrebinjeLive.info da su čišćenje i postavljanje kamenih stubova sa lancima planirali za 2018. godinu, ali da zbog određenih administrativnih problema to nije učinjeno za stogodišnjicu oslobođenja Trebinja u Prvom svjetskom ratu.

Postavljanje kamenih stubova i lanaca biće urađeno, pojasnio je Vuković, na osnovu starih fotografija spomenika, ali i po sjećanju Trebinjaca koji su svjedoci tog vremena.

"Kada su ustaše bile u gradu izbrisale su natpise na spomeniku, a njihovim naknadnim postavljanjem upisan je pogrešan datum oslobođenja Trebinja - 22. novembar, umjesto 13. I to ćemo da promijenimo", naveo je Vuković.

Spomenik oslobodiocima Trebinja je otkriven 5. avgusta 1938. godine povodom 20 godina od oslobođenja Trebinja u Prvom svjetskom ratu.

Spomenik se sastoji od jednog izvanredno lijepo izvajanog anđela urađenog u nemanjićkom stilu, koji se nalazi na vrhu stuba koji počiva na nešto široj bazi. Kip, po crtežima Jovana Dučića, izradio je strani majstor. Visok između četiri i pet metara, stub se pri dnu širi u postamentu na kome su uklesani natpisi.

Dučićeva ideja o pobjedi dobra nad zlom je predstavljena kroz lik anđela koji nogama gazi zmiju, simbol zla, patnje i ropstva. Anđeo, kao čuvar mira i slobode grada, stoji sa isukanim mačem.

spomenik trebinje prvi svjetski rat.jpg