Tunjevina među ljubiteljima ribe pronalazi sve više pristalica - mek, crveni riblji stek je značajni izvor omega-3 masnih kiselina, koje smanjuju rizik obolijevanja od visokog krvnog pritiska i infarkta.

tunjevina.jpg

Profesor Hademar Bankhofer, bečki zdravstveni stručnjak, smatra da je tunjevina riba koju ljudski kardiovaskularni sistem "voli".

Pogledajte koje sve koristi možete imati, ako ovu vrstu ribe uvrstite na redovan meni.

Tunjevina je veoma korisna namirnica i bilo bi poželjno da je jedete makar dva puta nedjeljno.

Prilikom kupovine tunjevine važno je da se obrati pažnja na nekoliko stvari: svježa tunjevina mora da se presijava, da bude vlažna i mora da se upotrijebi najkasnije 24 sata nakon kupovine, jer ni u frižideru ne može dugo da stoji.

Čvrsti mišići

Tunjevina pomaže da mišići budu čvršći. Količina od 100 grama crvene ribe sadrži 22 grama bjelančevina, koje imaju mnogo aminokiselina neophodnih za razvoj mišića.

Zdrava prostata

Za muškarce je tunjevina korisna i za očuvanje prostate. Jedna švedska studija na institutu Karolinska u Štokholmu pokazala je da redovno konzumiranje tunjevine kod muškarca smanjuje rizik od nastajanja raka prostate.

Manje nervoze

Britanski istraživači su otkrili da se prije svega omladinci iz velikih gradova koji naginju ka agresivnom ponašanju, unošenjem tunjevine osjećaju mnogo manje iziritirani, manje se svađaju i raspoloženiji su da pomognu drugima.

Japanski recept

Svjež i tanko isječen file od tunjevine se topi na jeziku, kažu ljubitelji svježe ribe.

U Japanu se ovaj način pipreme naziva "Sashimi". Ali pošto mnogi ne vole svježu ribu, profesor Bankohofer predlaže da se file samo nakratko proprži na jakoj temperaturi. Onda nije potpuno svjež, a file unutra ostaje crven i mek.