Najgori scenariji u 2019. godini mogli bi biti nuklearni "hladni rat" SAD i Rusije, sukob američkog predsjednika Donalda Trampa i demokrata u SAD, nastavak trgovinskog rata Amerike i Kine, konflikti oko Irana, te jačanje evroskeptika u parlamentu EU, procjenjuje "Bloomberg economics".

2019.jpg

Sankcije protiv Rusije i otkazani susreti Trampa i ruskog predsjednika Vladmira Putina doveli su do toga da je Kremlj odustao od boljih odnosa sa Bijelom kućom.

Velike su šanse da se odnosi Rusije i SAD pretvore u otvoreno neprijateljstvo.

SAD bi mogle da napuste Sporazum o nuklearnom oružju srednjeg dometa, a Rusija će tada usmjeriti prethodno zabranjene rakete na Evropu, u kojoj su stacionirani američki projektili, što će dovesti do ubrzanja trke u naoružanju.

Rok od 90 dana u kojem bi trebalo da se dogovore Kina i SAD oko carina ističe naredne godine. Ako se ne dogovore, Vašington će podići carine na kineske proizvode u vrijednosti od 200 milijardi dolara, što će izazvati lančanu reakciju.

S obzirom na to da postoji velika šansa za takav scenario, moglo bi doći do otvorenog trgovinskog rata i borbe za stratešku dominaciju.

Smatra se da bi američke sankcije Iranu mogle dovesti do eskalacije, što bi moglo izazvati novo pokretanje nuklearnog naoružanja, pa čak i blokadu Hormuzovih vrata, kroz koja svaki dan prolazi 30 odsto svjetske proizvodnje sirove nafte.

U EU očekuju jačanje evroskeptika, kao i nove probleme sa Grčkom, što bi, u najgorem slučaju, moglo dovesti do rušenja evra.

Izbori za Evropski parlament biće test za EU, koja je pod velikim udarcima nacionalnih pokreta, procjenjuje "Bloomberg economics".

Očekuje se i kriza u SAD. Rezultati istrage posebnog istražioca Roberta Milera o navodnim Trampovim vezama sa Rusijom mogli biti objavljeni početkom 2019. godine, i to u trenutku kada Američki kongres preuzimaju demokrate.

Oni su već najavili početak kampanje za predsjedničke izbore 2020. godine, pa se procjenjuje da bi to moglo još više da zagrije ionako uzavrele odnose i dovede do "rata" Trampa i Demokratske stranke u SAD.