Voljeli biste da posjetite vječni grad!? Da obiđete neke od najdragocjenijih istorijskih i spomenika kulture u svijeta!? Želite li da vidite centar religije i politike!? Predstavljamo Vam Rim, glavni grad Italije i regije Lacio - pravi izbor za vaše januarsko putovanje i odmor nakon praznika.

rim vjecno grad (1).jpg

Ako je Vaš izbor avion a ne naporno putovanje autobusom i to na svega 35 kilometara od Trebinja, a pritom želite da sami raspolažete svojim vremenom, onda ste na pravom mjestu.

"Vječni" Rim od 10. do 13. januara 2019. godine (13-17. januara), avionom iz Dubrovnika za svega 160 evra!

PLAN PUTOVANjA

Polazak je 10, odnosno 13. januara 2019. u 17.15 sati sa aerodroma "Čilipi" u Dubrovniku, a dolazak u Rim je u 18.30 sati. Polazak iz Rima je 13, odnosno 17. januara u 9.45, a dolazak u Dubrovnik je u 11.00 sati.

Smješteni ste, po Vašem izboru, u jednom od dva hotela sa tri zvjezdice:

  1. Osimar 160 evra 3 noći / 180 evra 4 noći - samo noćenje,

  2. Principe di Piemonte 170 evra 3 noći (180 evra sa doručkom) / 190 evra 4 noći (200 evra sa doručkom) - centar grada.

Sobe su po Vašem izboru (dvokrevetne, trokrevetne, četvorokrevetne), a za jednokrevetnu ide doplata na upit.

Cijena obuhvata:

Avionski prevoz iz Dubrovnika, odabrani hotel, aerodromske takse i stručno pisan vodič sa svim neophodnim informacijama (kako od aerodroma do hotela, kako najlakše i najjeftinije doći do svih znamenitosti, istorijat najbitnijih znamenitosti, cijene ulaznica, preporuke, savjeti), ručni prtljag 55x40x20 (do 10 kg).

Cijena ne obuhvata:

Transfer od aerodorma do grada (4 evra), city tax od 3 evra po danu, transfer do Dubrovnika.

Sve cijene su podložne promjenama, a uplatom prve rate se garantuje data cijena.

Dovoljno je samo da popunite kontakt formu u ovom tekstu i bezobavezno zatražite sve dodatne informacije koje Vas zanimaju od renomirane turističke agencije "Top holidays" iz Podgorice čiji agenti će Vas upoznati i sa najsitnijim detaljima ovog putovanja.

POŠALjITE UPIT

rim vjecno grad (5).jpg

Upravo kroz Rim, gradu koji se nalazi u centralnom dijelu Apeninskog poluostrva, protiče rijeka Tibar, za koju se vjeruje da se u njoj utopio mitski kralj Tiberije. Za njene obale se vezuje i to da su na njima ostavljeni bralja blizanci Romul i Rem, koje je spasila vučica.

Grad je osnovan 753. p.n.e., prije 28 vijekova, što ga poslije Atine stavlja na drugo mjesto najstarijih evropskih prestonica. S pravom se smatra drugom kolijevkom zapadne civilizacije, budući da je bio prestonica velikih svjetskih sila antičkog doba — Rimskog kraljevstva, Rimske republike i Rimskog carstva. Od prvog vijeka nove ere, postao je centar hrišćanskog svijeta, a od osmog vijeka područje novostvorene Papske države.

rim vjecno grad (2).jpg

Zahvaljujući kulturnoj svijesti papa poput Aleksandra Šestog i Lava Desetog, i njihovoj sklonosti ka lijepim umjetnostima, koja je od Rima napravila renesansni i barokni centar Evrope, ovaj grad se danas nalazi na listi deset najposjećenijih destinacija svijeta, i tri najveće atrakcije Evropske unije (poslije Pariza i Londona).

Poznat je još i kao Prestonica svijeta (Caput mundi), Apostolski prag (Limen Apostolorum), Grad sedam brežuljaka (la città dei sette colli) ili jednostavno Grad (l'Urbe).

rim vjecno grad (4).jpg

Jedan od simbola Rima je Koloseum, najveći amfiteatar ikada izgrađen u Rimskom carstvu. Ovaj objekat je imao kapacitet od 50.000 posjetilaca i koristio se za borbe gladijatora. Lista veoma značajnih spomenika antičkog Rima uključuje Forum, Zlatnu kuću (Domus Aurea), Panteon, Trajanove stubove, Trajanovu tržnicu, Rimske katakombe, Cirkus Maksimus (Circus Maximus), karakalanska kupatila, Konstantinovu kapiju, Cestijusova piramida, Usta istine (Bocca della Verità).

Rim je bio svjetski centar renesanse, koja je ostavila dubok trag na sam grad. Najimpresivniji primjerak renesansne arhitekture u Rimu je Mikelanđelov Trg Kampidoljo (Piazza del Campidoglio) sa Palatom Senatorio (Palazzo Senatorio) koja je sjedište gradske vlade.

rim vjecno grad (3).jpg

Rim je poznat i po velikim i veličanstvenim trgovima, koji obično u centru imaju obelisk, a uglavnom su izgrađeni u XVII vijeku. Glavni trgovi su Trg Navona (Piazza Navona), Španski trg (Piazza di Spagna), Trg cveća (Campo de' Fiori), Trg Venecija (Piazza Venezia), Trg Farneze (Piazza Farnese) i Minervin trg (Piazza della Minerva).

Najizrazitiji predstavnik barokne umjetnosti je Fontana di Trevi (Fontana di Trevi) arhitekte Nikole Salvija.

Centar Rima je okružen velikim zelenim površinama i raskošnim antičkim vilama, koje su ostaci krune vila koje su okruživale papski grad. Mnoge od njih su značajno razorene kroz špekulacije sa nekretninama krajem 19. vijeka.

rim.jpg